Presa de stat ucraineană, citând Reuters și Mainichi Shimbun din Japonia, a anunțat că în jur de 70 de cetățeni japonezi solicită să se alăture războiului în curs împotriva din Ucraina.
Japonia nu are o armată oficială, dar, în urma rezultatului celui de-al Doilea Război Mondial, are „Forțe de autoapărare” (SDF). Majoritatea (peste 50) voluntarilor aveau experiență în SDF.
Japonia și Rusia sunt tehnic în război – deși fără a se angaja în ostilități active timp de decenii – deoarece țările nu au semnat un tratat de pace după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Printre mai multe măsuri dramatice luate de Zelensky pentru apărarea țării, care includ distribuirea în masă a armelor de foc către civili și eliberarea criminalilor condamnați cu experiență de luptă, președintele a creat săptămâna aceasta „Legiunea Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei”, pentru cetățenii străini care vor să lupte împotriva Rusiei.
Guvernul ucrainean a publicat în această săptămână un ghid în șapte pași pentru cei ce vor să se alăture războiului Rusia-Ucraina, din străinătate, care începe cu contactarea celei mai apropiate ambasade ucrainene. Instrucțiunile au menționat că oficialii ucraineni sunt interesați de voluntari cu experiență relevantă în luptă și își rezervă dreptul de a respinge pe oricine nu este considerat util cauzei.
„Când am văzut imagini cu bărbați și femei în vârstă din Ucraina ținând arme și mergând pe front, am simțit că ar trebui să merg în locul lor”, a declarat Keiichi Kurogi, un voluntar, pentru Reuters.
Japonia a donat cel puțin 100 de milioane de dolari ca ajutor Ucrainei de când a început invazia rusă pe scară largă săptămâna trecută. Zelensky a vorbit luni cu prim-ministrul japonez Kishida Fumio care a susținut că „sprijină pe deplin sancțiunile dure împotriva Rusiei”.
Ca o excepție de la politicile de obicei stricte ale Japoniei privind migrația, Kishida a anunțat miercuri că Japonia va primi refugiați din Ucraina care au fugit din calea războiului.