Președintele Joe Biden a declarat joi că Statele Unite și aliații săi au decis să nu scoată Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, deși măsura a fost lăsată pe masă ca ultimă soluție în cazul în care situația ar escalada.
Biden a declarat într-o conferință de presă din 24 februarie că Rusia nu va fi exclusă din SWIFT, sistemul de mesagerie pe care băncile îl folosesc pentru a deconta plățile transfrontaliere, acesta fiind un mecanism cheie pentru comerțul internațional.
Statele Unite a aplicat sancțiuni asupra a cinci bănci rusești ca răspuns la invazia Ucrainei, preșeintele Biden afirmând că “au fost cel puțin la fel de pedepsitoare ca și suspendarea accesului la SWIFT”.
„Este întotdeauna o opțiune” (n.r suspendarea accesului la SWIFT), a spus Biden despre posibila interdicție. „Dar în acest moment, aceasta nu este poziția pe care UE dorește să o ia.”
Remarcile lui Biden au venit în timp ce forțele ruse au continuat invazia, din mai multe direcții asupra Ucrainei, pe care președintele rus Vladimir Putin a numit-o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și neutralitatea Ucrainei. Liderii occidentali au denunțat acțiunea militară a lui Putin ca fiind un act de agresiune fără temei.
În timp ce liderii occidentali au convenit asupra unei serii de sancțiuni punitive dure, ei sunt împărțiți în privința retragerii Rusiei din SWIFT, o mișcare care ar restricționa accesul Rusiei la piețele financiare globale. O interdicție SWIFT ar îngreuna plățile către companiile rusești, pentru bunurile pe care le exportă în alte țări, făcând dificile investițiile externe sau atragerea capitaluilui străin.
Finanțistul și activistul politic Bill Browder, care a făcut lobby pentru ca congresul american să adopte Legea Magnitsky, o măsură de pedepsire a celor care violează drepturile omului din Rusia, a declarat pentru The Independent că eliminarea Rusiei din SWIFT ar fi „singurul lucru care ar schimba cu adevărat calculul lui Putin”.
Eliminarea Rusiei din SWIFT ar îngreuna importatorilor de petrol și gaze decontarea tranzacțiilor, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor la energie dar și blocarea unor mari de bani pe care companiile europene le are in Rusia. Discuțiile despre interdicție vin într-un moment de presiuni inflaționiste ridicate în multe dintre economiile Europei, determinate în mare parte de creșterea prețurilor la energie.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a făcut eforturi pentru a-i convinge pe ceilalți lideri ai G7 de a bloca accesul Rusiei la SWIFT, deși a subliniat necesitatea ca liderii occidentali să prezinte un front unit cu privire asupra sancțiunilor, potrivit unui raport al Financial Times.
Germania și Franța sunt printre cele reticente. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că o interdicție SWIFT ar trebui rezervată ca opțiune nucleară dacă situația escaladează, în timp ce ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat vineri că limitarea SWIFT a rămas pe masă, dar doar ca ultimă soluție.
„Este foarte important să cădem de acord asupra măsurilor care au fost pregătite – și să păstrăm orice altceva pentru o situație în care ar putea fi absolut necesar”, a spus Scholz reporterilor la sosirea summitului de urgență de la Bruxelles, pentru a discuta răspunsul Uniunii Europene la invazia rusă.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris un tweet înflăcărat referitor la reticența liderilor occidentali de a elimina Rusia din SWIFT.
„Nu voi fi diplomatic în acest sens”, a scris el. „Toți cei care se îndoiesc acum că Rusia ar trebui interzisă de la Swift trebuie să înțeleagă că sângele bărbaților, femeilor și copiilor ucraineni nevinovați va fi și pe mâinile lor. INTERZIȘI RUSIA LA SWIFT.”
Apelurile de a elimina Rusia din SWIFT nu sunt noi, Regatul Unit împingând liderii europeni să ia în considerare această mișcare atunci când Rusia a preluat Crimeea în 2014.
În 2019, prim-ministrul rus de atunci Dmitri Medvedev a declarat că excluderea Rusiei de la SWIFT ar echivala cu o escaladare majoră, echivalentă cu o „declarație de război”.