Guvernul indian a emis un ordin de interzicere a 54 de aplicații mobile chinezești despre care spune că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării, potrivit rapoartelor locale. Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de interdicții similare instituite pe fondul unei dispute prelungite la frontiera dintre cele două țări.
Ministerul indian al Afacerilor Interne a emis o declarație pe 13 februarie în care spune că cele 54 de aplicații ar putea colecta date sensibile ale utilizatorilor prin intermediul camerelor și microfoanelor telefonului, acestea fiind utilizate ulterior pentru activități de spionaj și supraveghere.
„India ia acum mai în serios securitatea cibernetică din cauza digitalizării tot mai mari a economiei și a amenințării pe care o reprezintă astfel de aplicații chinezești, precum și echipamentele de telecomunicații chinezești”,
a declarat Pathikrit Payne, consultant de cercetare în afaceri geopolitice și strategice din New Delhi.
Pănă cum India a interzis 267 de aplicații, inclusiv TikTok, Baidu și WeChat Work. Aplicațiile interzise în această săptămână variază de la jocuri mobile, la chat-uri video și aplicații pentru camere selfie oferite de companii chineze precum Tencent, Alibaba și NetEase. Unele dintre aplicații sunt clone sau rebrand-uri de aplicații interzise anterior, potrivit presei locale.
Cea mai populară aplicație interzisă este Free Fire, un joc deținut de gigantul de jocuri Sea din Singapore. Cel mai mare acționar al companiei este gigantul tehnologic chinez Tencent.
Preocupările Indiei cu privire la riscurile de securitate prezentate de tehnologia chineză vin după ce oficiali și experți americani au avertizat că astfel de aplicații ar putea fi folosite pentru spionaj de Partidul Comunist Chinez, care obligă firmele să coopereze cu agențiile de informații atunci când li se solicită să facă acest lucru.
James Lee, un fost manager de fonduri speculative, care are două decenii de experiență în investiții în Statele Unite și Hong Kong, a declarat că datele colectate din aplicațiile chineze intră în programele de inteligență artificială (AI) dezvoltate de regimul comunist.
„Acestea sunt jocuri și aplicații care au colectat si colectează o mulțime de metadate ale cetățenilor din întreaga lume care apoi sunt introduse în mașina AI a Partidului Comunist Chinez. Și știm cu toții că AI (inteligența artificială) este dependentă de date: cu cât există mai multe date, cu atât AI este mai puternică”, a spus Lee. „Odată ce China controlează metadatele, ei sunt capabili să modifice psihicul uman și chiar gândurile oamenilor, prin război cibernetic.”