Trudeau declară stare de urgență din cauza protestelor tot mai înverșunate din Canada

by | 15 Feb 2022 | Extern

Guvernul federal canadian a declarat stare de urgență din cauza protestelor în desfășurare, împotriva mandatelor COVID-19, organizate de camionagii și de susținătorii acestora.

Într-o conferință de presă de ieri 14 februarie, premierul Justin Trudeau a afirmat că protestele nu sunt pașnice și dăunează economiei, în timp ce sunt necesare măsuri pentru a întări puterile agențiilor federale în aplicarea legii.

„Vineri, Ontario a invocat starea de urgență pentru a răspunde blocadelor. Acesta a fost un lucrul responsabil și necesar de făcut. Astăzi, pentru a continua aceste eforturi, guvernul federal este gata să folosească mai multe instrumente pe care le are la dispoziție pentru a controla pe deplin situația”, a spus el.

Trudeau a spus că aplicarea legii privind situațiile de urgență va fi limitată în timp și va fi utilizată într-un mod țintit și proporțional. El a adăugat că actul va fi folosit pentru a proteja infrastructura critică, cum ar fi aeroporturile și punctele de trecere transfrontalieră.

Spune exact ceea ce a afirmat și președintele Romaniei, Klaus Iohannis: starea de urgență nu o să fie de durată, stăm doua săptămâni în casă, aplatizăm curba, terminăm pandemia, o să uitam de starea de urgență și de armata scoasă pe străzi. Au trecut doi ani, noi suntem în stare de alertă, curbele au venit, le-am aplatizat, dar masca tot o purtăm, magazinele sunt tot închise noaptea, intrăm la mall cu pașaport digital,  iar economia a ajuns in pragul unui dezastru COLOSAL.

Vicepremierul Chrystia Freeland a anunțat o serie de măsuri pentru a reduce finanțarea protestelor. Acestea includ extinderea măsurilor de combatere a spălării banilor pe platformele de strângere de fonduri și monede digitale. Băncile vor putea, de asemenea, să înghețe conturile entităților implicate în proteste. Vicepremierul Freeland a mai spus că firmelor, ale căror camioane sunt folosite în blocade, le vor fi blocate conturile, iar asigurările le vor fi suspendate ??!!!

Nu înteleg ce vină au firmele ale căror angajați sunt implicați activ in protest? Dacă profesorii fac grevă amendăm Ministerul Învatământului doar pentru ca sunt angajați acolo?

Trudeau este primul premier canadian care a invocat Legea privind Situațiile de Urgență. În 1988, Legea privind situațiile de urgență a înlocuit Legea măsurilor de război, pe care tatăl lui Trudeau, pe atunci prim-ministru, Pierre Trudeau, a folosit-o în 1970 în timpul crizei din octombrie, când separatiștii din Quebec l-au răpit și ucis pe ministrul Pierre Laporte.

Premierii din Alberta, Saskatchewan, Manitoba și Quebec au declarat că nu sprijină decizia actului prim-ministru.

„Avem toate instrumentele legale și resursele operaționale necesare pentru a menține ordinea. Această lege nu ar adăuga puteri sau resurse suplimentare relevante”,

a scris premierul regiunii Alberta, Jason Kenney pe Twitter pe 14 februarie.

„Blocadele ilegale trebuie să înceteze, dar poliția are deja suficiente instrumente pentru a aplica legea și a elimina blocadele, așa cum a făcut în weekend la Windsor”,

a scris premierul Saskatchewan, Scott Moe, pe Twitter.

„Prin urmare, Saskatchewan nu sprijină guvernul Trudeau atunci când a invocat Legea privind situațiile de urgență. Dacă guvernul federal va continua cu această măsură, sper că va fi aplicată doar în provinciile care solicită acest lucru, așa cum spune legislația.”

Premierul Manitoba, Heather Stefanson, a mai scris într-un tweet că invocarea unor astfel de puteri nu este necesară în provincia ei.

„Sunt mândră de oficialii din Manitoba și am încredere deplină în ei pentru a ne proteja comunitățile. Propunerea guvernului federal de a utiliza Legea privind situațiile de urgență nu este utilă pentru situația de la frontieră.”

Premierul Quebec, François Legault, a adoptat o poziție similară, spunând că nu dorește ca legea să se aplice în Quebec, deoarece este o măsură inutilă și dezbinătoare, a raportat La Presse.

Într-o conferință de presă din 14 februarie, organizatoarea Convoiului Libertății, Tamara Lich, a declarat că protestatarii vor continua să manifeste până când cererile lor vor fi îndeplinite.

„Vom rămâne pașnici, dar prezenți pe Dealul Parlamentului până când mandatele vor fi ridicate”,

a spus Lich.

Brian Peckford, fostul premier al Newfoundland, care acționează ca purtător de cuvânt al Convoiului Libertății, a declarat la conferința de presă că protestul de la Ottawa a fost pașnic și declarea stării de urgență nu are nici o justificare.

„Privind situația, mai ales în ceea ce privește Convoiul care se află aici, la Ottawa… este pașnică. Străzile sunt curate iar criminalitatea a scăzut de când au sosit camionagii”,

a spus Peckford.

Centrul de Justiție pentru Libertăți Constituționale, care oferă reprezentare legală organizatorilor, a declarat că va „depune imediat o cerere în instanță pentru a anula o astfel de inițiativă”.

„Prim-ministrul Pierre Trudeau a folosit Legea privind măsurile de război în 1970 pentru a face față violenței, răpirilor și crimelor comise de teroriști în Quebec. Astăzi, premierul Justin Trudeau folosește Legea privind situațiile de urgență pentru a se ocupa de castele gonflabile și hochei cu mingea”,

a declarat directorul organizației Centrului de Litigii din Justiție, Jay Cameron, într-un comunicat.

„Protestatarii pașnici care hrănesc persoanele fără adăpost, dau zăpada cu lopata, ridică gunoiul, dansează pe străzi, joacă hochei stradal, flutură steaguri canadiene, cântă imnul național și ridică castele gonflabile pentru copii nu pun în serios viețile, sănătatea sau siguranța nici unui canadian”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading