Facebook ia în considerare închiderea în Europa

by | 11 Feb 2022 | Social

În ultimele zile mulți s-au mirat de scăderea puternică a acțiunilor Facebook. În cădere liberă fiind, valoarea bursieră a Meta, compania care deține Facebook, s-a prăbușit cu peste 230 de miliarde de dolari. Scăderea a fost pusă pe seama pierderii nete record de utilizatori, circa 500.000. Dar oare nimeni nu s-a gândit că acest lucru s-ar putea datora politicii de cenzură a gigantului internetului? Toată lumea e nemulțumită de Facebook: unii că sunt cenzurați (covârșitor din partea dreaptă a politicii), alții că nu cenzurează mult mai mult (stânga politică).

Se pare că există acum o șansă ca europenii să scape de efectele distrugătoare în societate provocate de rețelele sociale ca Facebook pentru că Zuckerberg se gândește să închidă Instagram și Facebook în Europa. Mă rog, mai de grabă amenință.

Motivul care ar forța Facebook să se retragă din Europa ar fi „protecția strictă a datelor”. Dar ar putea exista și alte motive în spatele planurilor zgomotoase de retragere. Recent, Facebook a înregistrat scăderea numărului de utilizatori pentru prima dată în istoria sa.

Facebook nu a jucat un rol pentru tânăra generație de ani de zile (mutați toți pe Tik Tok acum), iar oamenii critici ai cenzurii, conștienți de sine au părăsit în masă rețeaua „socială” sau au fost forțați s-o facă. La urma urmei, oricum poți posta doar poze cu pisici fără să ai probleme, cu excepția cazului în care vrei să riști să fii interzis din cauza unei opinii greșite. Iar politica lacomă de a nu distribui articolele la mai nimeni din lista de urmăritori, forțează utilizatorii să plătească bani grei pentru publicitate.

În Europa, Facebook are probleme cu propriile încercări de a schimba lumea și de a impune oamenilor ceea ce au voie să gândească și să spună. Desigur, acest lucru necesită mult efort pentru Facebook. De asemenea, s-a stabilit că mulți furnizori de servicii trebuie să plătească pentru servicii externalizate, precum „verificarea conformității cu standardele comunitare” (= cenzură) și verificări ale faptelor (= cenzură). Toate acestea nu sunt favorabile unui model de afaceri rezonabil, bazat pe piață.

Multe state implementează deja legislații prin care cer Facebook îndepărtarea conținutului indezirabil (ură, fake news dar și păreri opuse celor mainstream despre politică, pandemie, schimbări climatice) impunând amenzi mari dacă nu se conformează.

Facebook vrea propriile legi de confidențialitate

Legea strictă europeană privind protecția datelor este, de asemenea, problematică pentru Facebook. De exemplu, este posibil ca datele personale să nu fie transmise în Statele Unite fără verificare. Facebook vrea un nou „cadru transatlantic pentru transferul de date”. Dacă parlamentarii nu ar adapta legislația la solicitările Facebook, nu ar mai fi posibil ca  Facebook și Instagram să fie utilizate în Europa.

Facebook a mai amenințat în trecut cu ieșirea din piață – Australia – când s-a cerut ca Facebook sa plăteasca publicațiilor de știri pentru traficul în platforma Facebook. Facebook a răspuns autoritar și fără simțul măsurii și a blocat complet știrile șî toate paginile guvernamentale. Câteva zile mai târziu a clipit însa și a ajuns la o înțelegere cu guvernul australian.

Închiderea ne eliberează

Pentru utilizatorii de internet din Europa, închiderea Facebook ar fi probabil o eliberare. Prea mulți oameni au văzut deja pe pielea lor postări șterse, conturi blocate, marcaje de Fake News peste articole. Acest mod de a se permite să comunici doar cu aprobare nu mai este distractiv pentru mulți utilizatori. Politica parșivă a Facebook de a cenzura persoane doar pentru că au fost atacate si raportate de o haită de bulversați plini de ură, nu a rămas fără consecințe. Iar efectele se văd acolo unde contează, în bani.

Meta devine un mare fâs

În plus, filozofia actuală de marketing a lui Mark Zuckerberg de a crea un univers 3D virtual nu este de interes pentru nimeni din întreaga lume. Amintește de încercările de a-i determina pe consumatori să stea în fața televizorului cu ochelari 3D – și acest lucru a eșuat de mai multe ori.

Atâta timp cât astfel de planuri ce necesită echipamente suplimentare, ceea ce înseamnă și costuri masive pentru oameni, ele sunt în mod natural sortite eșecului.Iar ideea că oamenii abia așteaptă să trăiască doar în universul Facebook e aberantă și arogantă. Mai există viață și dincolo de ecran.

La toate acestea se adaugă și amenințările cu justiția venite din SUA și nu numai, unde statele republicane vor anchetarea Facebook pentru nerespectarea constituției prin interzicerea dreptului la liberă exprimare și cenzurarea puternică a republicanilor.

Este de sperat că Zuckerberg se va retrage în universul său virtual și nu va mai deranja oamenii cu morala sa confuză.

Etichete: Facebook

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading