Nu numai criticii Corona, activiștii pentru drepturile civile și membrii opoziției, ci chiar și organizațiile pentru drepturile omului își fac auzită vocea împotriva politicii absurde a Italiei de excludere a celor nevaccinați din societate. Acum chiar și „Amnesty International” trage un semnal de alarmă – un eveniment fără precedent.
Măsurile anti-corona din Italia sunt printre cele mai stricte. Guvernul de la Roma a introdus recent vaccinarea obligatorie pentru cei peste 50 de ani și a impus o excludere de facto tuturor persoanelor nevaccinate. Li se interzice utilizarea transportului în comun până cel puțin pe 15 iunie 2022 – nu este exclusă o prelungire nelimitată. În plus, lucrătorilor de peste 50 de ani nevaccinați li se interzice accesul la locurile de muncă. Oricine încalcă acest regulament trebuie să se aștepte la amenzi de până la 1.500 de euro.
Acum există o rezistență publică din ce în ce mai mare la această discriminare masivă. În mai multe orașe au avut loc demonstrații de protest cu mii de participanți, inclusiv personal medical.
La un miting de la Milano, câștigătorul premiului Nobel pentru medicină franceză, în vârstă de 89 de ani, Luc Montagnier, a spus că vaccinarea nu protejează împotriva infecției cu virusul și chiar promovează infecția cu alți virusuri.
O declarație similară a făcut și microbiologul Andrea Crisanti. Vaccinurile nu s-ar ridica la nivelul așteptărilor. El a avertizat, de asemenea, guvernul italian cu privire la vaccinările în masă planificate cu o a patra sau a cincea doză. Acest lucru nu numai că ar copleși sistemul de sănătate, ar avea și un efect de durată asupra sistemului imunitar al celor vaccinați.
Criticile asupra măsurilor au venit și din partea Amnesty International, cu un nivel de duritate ridicat pentru acest subiect . Organizația pentru drepturile omului a cerut guvernului italian „să se asigure că întreaga populație își poate exercita drepturile fundamentale”.
Amnesty International a cerut stabilirea de măsuri alternative, inclusiv folosirea măștilor și testarea COVID-19, pentru a permite populației nevaccinate să continue să meargă la muncă și să folosească transportul public „fără discriminare”, a spus grupul într-un comunicat.
Până acum, însă, nu a existat niciun semn de razgândire din partea guvernului. Deși varianta predominantă ușoară Omicron a fost diagnosticată recent în 81% din noile infecții, sistemul actual de raportare urmează să fie păstrat. Aceasta înseamnă că mai multe regiuni din Italia sunt amenințate cu clasificarea drept „zonă portocalie”, ceea ce implică restricții suplimentare.