România a început vaccinarea COVID la categoria de vârstă cu risc ZERO la SARS-CoV-2

by | 26 Jan 2022 | Sănătate

România a început, miercuri, vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. Evenimentul a fost marcat cu mare pompă de șeful Consiliului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID, Valeriu Gheorghiță. Zâmbete, fotografii tematice, blitz-uri, totul roz bombon!

În afară de a se poza în uniforma militară, în ciuda faptului că poziția de șef al CNCAV o ocupă în calitate de medic, nu de militar, Valeriu Gheorghiță nu a răspuns la două întrebări esențiale:

  1. De ce a cumpărat și distribuit vaccinuri pentru copii, ineficiente la varianta Omicron, în condițiile în care producătorii au anunțat că în câteva săptămâni vor veni cu noua formulă de vaccin împotriva noii tulpini?
  2. De ce a lansat cu mare pompă vaccinarea la o categorie de vârstă care are risc ZERO față de virusul SARS-CoV-2?

Nu o spun conspiraționiștii, ci chiar cele mai onorabile și sigure surse de informare, cum ne îndemna iritat Raed Arafat. Astfel, Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a centralizat datele privind decesele covid, pe categorii de vârstă, de la începutul pandemiei (februarie 2020) și până la finalul anului trecut (decembrie 2021). Iar pentru ca analiza să fie obiectivă, au fost luate în considerare doar cazurile în care boala COVID-19 a fost singura cauză menționată pe certificatul de deces al pacienților.

La categoria de vârstă care ne interesează, în cazul ONS 5-9 ani, nu a fost înregistrat niciun deces COVID de la începutul pandemiei. La fel stau lucrurile la vârsta 1-4 ani. Pentru categoriile sub 1 an, 10-14 ani și 15-19 ani, a fost înregistrat câte un singur deces în cei aproape doi ani de pandemie.

Din punct de vedere statistic, riscul copiilor de a dezvolta forme grave care să conducă la deces este ZERO.

În schimb, mai ales la tineri și la băieți există un risc semnificativ mai mare ca la adulți de a dezvolta miocardită în urma vaccinării, fapt admis inclusiv de producătorii vaccinurilor.

În teremenii autorităților sanitare, beneficiile pe care le oferă vaccinurile pentru copii sub 18 ani sunt semnificativ mai mici decât riscul unor efecte adverse serioase, ceea ce nu justifică în niciun fel nici autorizarea de urgență a vaccinurilor pentru această categorie de vârstă, nici entuziasmul lui Gheorghiță de a lansa această campanie în plin val omicron care a scăpat cu totul de sub protecția vaccinurilor.

Nimeni nu are de câștigat din această vaccinare a copiilor, cu o singură excepție: producătorii vaccinurilor. Vaccinarea la această vârstă în care riscul de infectare și de forme grave sau deces este aproape inexistent va îmbunătăți semnificativ statisticile privind eficiența vaccinurilor. Cu cât se vor introduce în „grupul vaccinaților” mai multe persoane sănătoase și mai puțin expuse virusului, care oricum nu ar fi probleme și dacă nu s-ar fi vaccinat, cu atât mai mult va crește eficiența pe media categoriilor de vârstă.

Deci producătorii vaccinurilor câștigă de două ori: …

  1. pe de o parte, din vânzarea a încă unui lot masiv de vaccinuri depășite de pandemie,
  2. iar pe de altă parte își vor îmbunătăți semnificativ statisticile distruse practic de varianta Omicron.

În rest, toți ceilalți pierd: copii se expun inutil efectelor adverse, părinții nu vor deloc mai feriți de a se infecta de la copiilor, iar autoritățile sanitare, în frunte cu Gheorghiță nu vor diminua în niciun fel creșterea accelerată a noilor cazuri COVID.

Bravo, Gheorghiță! Pozele au ieșit bine! În rest…

Etichete: vaccinare copii

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading