Deși s-au înregistrat valori mai mari anterior, sâmbătă, 22 ianuarie, a fost ziua în care pandemia din România a depășit în mod real vârful valului 4. Pentru a se evita distorsionările apărute din cauza unor întârzieri de raportare, când cazurile noi dintr-o anumită zi sunt înregistrate în zilele următoare, evaluarea s-a făcut pe baza mediei ultimelor 7 zile față de data de referință.
Astfel pe 22 ianuarie 2022 media pe ultimele 7 zile a cazurilor noi a fost de 800,69 la 1 milion de persoane, depășind pentru prima data vârful valului 4, din 20 octombrie 2021, când s-au înregistrat 785,38 de cazuri noi la 1 milion de persoane.
Din fericire, numărul decesele este mult mai mic decât în valul precedent, ceea ce confirmă că agresivitatea tulpinii Omicron este mult mai scăzută în comparație cu Delta. Pe 22 ianuarie 2022, media ultimelor 7 zile a deceselor a fost de 2,34 la 1 milion de persoane, adică de 8,22 ori mai mică față de 20 octombrie 2021, când s-au înregistrat 19,25 decese la 1 milion de persoane.
În aceste condiții, orientarea deciziilor autorităților după numărul de cazuri noi este de-a dreptul aberantă, pentru că nu rezolvă niciuna dintre problemele vizate de impunerea unor restricții.
Pe de o parte, e clar că varianta Omicron e mult mai transmisibilă, deci nu poate fi oprită prin restricțiile vizate de autorități. Iar pe de altă parte, agresivitatea Omicron este mult mai mică, iar riscul de suprasolicitare a spitalelor este mult mai mic, în pofida numărului mare de cazuri noi. Cei mai mulți dintre cei infectați fac forme ușoare, comparabile cu un banal guturai, ceea ce nu justifică restricțiile impuse de autorități.
Într-o logică a eficienței, decizia de a introduce sau elimina unele restricții ar trebui să se raporteze la numărul de spitalizări, cum s-a procedat în cazul unităților școlare care trec în online în funcție de gradul de ocupare a paturilor din spitale alocate COVID. Această manieră de abordare ar trebui extinsă în toate celelalte privințe.
De pildă, pe data de 9 decembrie, când autoritățile sanitare au renunțat la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise, numărul deceselor era mai mult decât dublu (5,6 la 1 mil. pers.) față de cel înregistrat în 22 ianuarie când numărul cazurilor a depășit vârful valului 4 (2,34 decese la 1mil. pers.)