Pe 19 ianuarie, administrația președintelui socialist Luis Arce a anulat cerința de a face dovada vaccinării (certificatele verzi) împotriva virusului chinezesc pentru a intra în orice unitate publică sau loc de comerț. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Jeyson Auza.
Oficialii partidului Mișcarea pentru Socialism (MAS) au anunțat „decretele supreme” inițiale pe 28 decembrie, care au declanșat proteste la nivel național și reacții legale în orașele Santa Cruz, La Paz, Cochabamba, El Alto și Sucre.
„Oamenii indigeni [din Bolivia] au fost întotdeauna neîncrezători în inițiativele medicale occidentale”, a declarat avocatul Alejandro Gutierrez.
Gutierrez a explicat că persoanele care s-au opus vaccinării citează articolul 44 din constituția națiunii, care protejează împotriva experimentelor științifice sau medicale fără consimțământ, ca motive pentru respingerea decretelor.
Pe 17 ianuarie, protestatarii au stabilit blocaje rutiere care duceau din orașul El Alto în capitala La Paz. Protestatarii au declarat că blocajele vor rămâne în 20 de provincii din departamentul La Paz până când guvernul va fi de acord să respingă decretele privind vaccinurile.
Blocajele au fost urmate de proteste de solidaritate organizate împotriva decretelor și au fost întâmpinate cu un răspuns agresiv al poliției. Pe 19 ianuarie, după 48 de ore de conflict intens cu civilii, guvernul a fost de acord să anuleze ordinele care necesită dovada vaccinării.
Auza a spus că guvernul a luat decizia pentru „a păstra siguranța populației împotriva anumitor grupuri care nu acceptă vaccinarea”.
Virusul a ucis 20.291 de persoane în Bolivia din ianuarie 2020, iar națiunea a administrat peste 11 milioane de doze de vaccinuri.
Peste 43% din populație este complet vaccinată, ceea ce este scăzut în comparație cu țările vecine precum Chile și Peru. Ei se laudă cu rate de imunizare de 88 la sută, respectiv 69 la sută.