Studiu: Celulele T de la răceli comune protejează împotriva infectării cu SARS-COV-2

by | 12 Jan 2022 | Sănătate

Un tip de celule produse de organism atunci când luptă împotriva răcelii obișnuite protejează oamenii împotriva infecției cu virusul care provoacă COVID-19, potrivit unui studiu publicat recent. Celulele T au fost recunoscute ca o măsură de protecție împotriva COVID-19, formă severă, cercetările anterioare indicând că recuperarea după răceli obișnuite poate ajuta la lupta împotriva BOLII cauzate de covid-19. Cercetătorii de la London Imperial College au descoperit în noul studiu că prezența unor astfel de celule poate preveni INFECTAREA cu virusul sars-cov-2, care provoacă boala.

Oamenii de știință au evaluat 52 de contacte cu cazuri de COVID-19 nou diagnosticate pentru a identifica momentul în care au fost expuși pentru prima dată și au determinat că persoanele care au fost testate negative pentru COVID-19 au avut niveluri mai mari de celule T reactive încrucișate. De asemenea, au luat probe de sânge de la participanți în decurs de 6 zile de la expunere.

„Expunerea la virusul SARS-CoV-2 nu duce întotdeauna la infecție și am fost dornici să înțelegem de ce. Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când sunt infectate cu alte coronavirusuri umane, răceali, pot proteja împotriva infectării cu COVID-19”, a afirmat dr. Rhia Kundu, autorul principal la Imperial’s National Heart & Lung Institute, într-un comunicat.

Profesorul Ajit Lalvani, un alt autor, a spus că studiul „oferă cele mai clare dovezi până în prezent că celulele T induse de răceli comune, provocate de coronaviruși, joacă un rol protector împotriva infecției cu SARS-CoV-2”, adăugând că „aceste celule T oferă protecție atacând mai degrabă proteinele din virus decât proteina spike de pe suprafața sa.”

Descoperirea ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte o nouă versiune a vaccinului COVID-19, au spus cercetătorii.

„Proteina spike se află sub o presiune imună mare din partea anticorpilor induși de vaccin, ceea ce determină mutații. În schimb, proteinele interne vizate de celulele T protectoare pe care le-am identificat produc mult mai puține mutații. În consecință, ele se conservă foarte bine între diferite variante de coronavirus, inclusiv omicron”, a spus Lalvani. „Noile vaccinuri care includ aceste proteine ​​conservate ar induce, prin urmare, răspunsuri de protecție a celulelor T care ar trebui să protejeze împotriva variantelor actuale și viitoare ale SARS-CoV-2.”

Vaccinurile disponibile în prezent s-au dovedit mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron, inclusiv împotriva bolii severe. În timp ce injecțiile cu rapel sau booster restabilesc o parte din protecția pierdută, datele timpurii semnalează că eficacitatea vaccinului scade rapid după administrare.

Studiul publicat în Nature a fost finanțat de NIHR – HPRU.

Dr. Simon Clarke, profesor asociat, specialist în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, care nu a fost implicat în studiu, a spus că persoanele care au răcit nu ar trebui să presupună că sunt protejate împotriva SARS-CoV-2, deoarece multe răceli nu sunt cauzate de coronaviruși și sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.

„Deși acesta este un studiu relativ mic, adaugă la înțelegerea noastră modul în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului și arată că viitoarele vaccinuri ar putea beneficia de țintirea altor componente nu numai a proteinei spike”, a adăugat el.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading