„Din cauza complicațiilor tehnice”, înregistrarea vaccinurilor obligatorii va fi posibilă abia în aprilie, cu două luni mai târziu decât prevedea guvernul austriac. Între timp, experții pun la îndoială eficacitatea vaccinărilor obligatorii iar austriecii ies în stradă să protesteze.
Implementarea tehnică a vaccinărilor obligatorii va fi posibilă abia până în aprilie, a declarat vineri un reprezentant ELGA GmbH, care este responsabilă cu executarea tehnică a măsurii – un eșec pentru guvernul care plănuia să introducă vaccinarea obligatorie până în februarie, conform Euractiv.
Deși guvernul a spus că dorește să respecte calendarul din februarie, va „ține cont” de potențialele dificultăți tehnice și ar putea prelungi perioada după care va emite amenzi pentru cei nevaccinati iar în final închisoare pentru neplata acesteia.
În același timp, vocile academice care critică vaccinările obligatorii sunt din ce în ce mai puternice. Potrivit epidemiologului Gerald Gartlehner, valul extrem de infecțios Omicron va accelera imunizarea cu o viteză „niciodată nemaivăzută”.
Prin urmare, vaccinările obligatorii probabil trebuie reevaluate după valul Omicron,
a declarat profesorul de la Universitatea Dunăre-Krems într-un interviu acordat ORF.
De asemenea, Gartlehner nu considerăcă în viitor toată lumea va trebui vaccinată de trei sau patru ori pe an, ci doar populația vulnerabilă. Potrivit lui Gartlehner, toți ceilalți vor fi oricum în contact cu coronavirusul și vor fi protejați de evoluții grave.
Din cauza întârzierii implementării, vaccinările obligatorii ar putea veni „prea târziu pentru varianta Omicron”, a declarat Peter Bußjäger, avocat constituțional la Universitatea din Innsbruck, pentru Wiener Zeitung.
Unitatea de coordonare a crizei COVID-19 (GECKO), principalul organism consultativ al guvernului pentru pandemie, solicită reevaluarea situației. Karl Stöger, membru al GECKO, a spus că legea care introduce vaccinarea obligatorie ar trebui să includă opțiuni de amânare a introducerii. Cu toate acestea, el a mai spus că vaccinarea obligatorie nu este încă „în afara discuției”, deoarece variantele potențial noi după Omicron ar putea face din nou necesar un astfel de pas.
Înainte de apariția variantei Omicron, unii oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv șefa executivă a UE, Ursula von der Leyen, au spus că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie pe masă ca o opțiune pentru a convinge oamenii să se vaccineze.
Decizia ar putea fi influențată și de protestele înregistrate în Austria împotriva vaccinaii obligatoii, proteste deloc mici ci cu zeci de mii de participanți. Cel mai recent a avut loc pe 8 ianuarie la Viena.
Zeci de mii de oameni s-au adunat în capitala Austriei, Viena, pentru a protesta împotriva vaccinurilor obligatorii împotriva Covid-19 și a ordinelor de izolare la domiciliu pentru cei care nu au făcut încă vaccinul.
„Nu vaccinării fascismului”. „Nu sunt un neo-nazist sau un huligan”, „lupt pentru libertate și împotriva vaccinului” sunt unele din mesajele afișate.
Poliția a declarat că aproximativ 44.000 de persoane au participat la demonstrația de sâmbătă, cea mai recentă dintr-un șir de proteste uriașe de weekend, de când Austria a devenit luna trecută prima țară din UE care a declarat că va impune vaccinările împotriva Covid-19.