ONS, UK: Riscul de infecție cu Omicron, de 4,5 ori mai mare la vaccinați decât la nevaccinați

by | 28 Dec 2021 | Sănătate

Oficiului Național de Statistică din Regatul Unit (ONS – Office for National Statistics) a realizat o evaluare statistică pentru a identifica profilul celor mai expuse persoane la infecția cu noua tulpină Omicron. Ceea ce șochează de-a dreptul în rezultatele statisticii  oficiale din Marea Britanie este relația dintre statusul de vaccinare al persoanelor analizate și riscul de a contacta tulpina Omicron. Atenție! –  comparația se face între două grupuri de persoane infectate – cele vaccinate și cele nevaccinate! Deci nu se evaluează riscul de infecție, ci care e probabilitatea de a avea Omicron sau o altă tulpină, în cazul celor două categorii de persoane infectate,

„Statusul de vaccinare: Cei care au primit trei doze de vaccin și au fost testați pozitiv pentru COVID-19 au o probabilitate mai mare să fie infectate cu o infecție compatibilă cu tulpina Omicron, în comparație cu cei care nu s-au vaccinat, deși persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, continuă să aibă un risc mai mic de a fi testate pozitiv cu COVID-19, indiferent de tulpină. Din datele noastre, este prea devreme să se tragă o concluzie cu privire la eficiența vaccinurilor împotriva tulpinii Omicron.” (Rezultatele studiului ONS – a se vedea foaia „Rezultate” din fișierul excel ce poate fi descărcat de aici)

Deci, ONS nu spune că persoanele nevaccinate ar fi mai protejate decât cele vaccinate în fața infecției. Ceea ce ne spune ONS e că între persoanele infectate vaccinate și cele infectate nevaccinate, probabilitatea de a găsi tulpina Omicron în rândul vaccinaților este de 4,45 ori mai mare decât la nevaccinați.

Chiar dacă ONS încearcă să nu arunce în aer încrederea populației în privința eficienței vaccinurilor împotriva noii tulpini a SARS-CoV-2, concluzia de mai sus nu poate indica decât următorul lucru: din punct de vedere statistic, Omicron scapă de protecția vaccinurilor covid într-o măsură semnificativ mai mare decât tulpinile anterioare. Această concluzie este șocantă dacă avem în vedere că tulpina Delta deja a provocat multe cazuri de “infecții breakthrough” în rândul vaccinaților.ONS ne spune că vaccinații sunt foarte expuși la infectarea cu noua tulpină chiar dacă și-au făcut și doza booster. Acest rezultat este consistent cu realitatea pe care o constatăm în aceste zile în toate statele cu rată foarte mare de vaccinare.

Diferența e că, în timp ce nevaccinații se pot infecta în proporții echilibrate cu oricare dintre tulpinile existente, la vaccinați infecțiile breakthrough vor fi preponderent cu tulpina Omicron.

Concluzia este năucitoare pentru că asta înseamnă că populațiile cu rată mare de vaccinare vor avea o contribuție activă și decisivă pentru impunerea Omicron ca variantă dominantă, în dauna tulpinilor precedente. Cu cât se vor face mai multe doze booster care pot oferi o anumită imunizare față de variantele Delta și Alpha, cu atât mai mult aceste tulpini vor fi blocate în favoarea tulpinii Omicron, care scapă de protecția virusului.

Rezultatele evaluării ONS anunță două evoluții probabile ale pandemiei provocate de vaccinarea pe scară largă împotriva covid:

  1. Populațiile cu rată mare de vaccinare vor deveni un factor de accelerare a răspândirii pandemiei, întrucât Omicron e mult mai contagioasă decât predecesoarele sale. Deci vaccinații vor favoriza tulpina cu cea mai mare rată de transmitere, ceea ce va accelera infectarea – acest fenomen este deja confirmat de evoluția pandemiei statele cu rată mare vaccinare care au înregistrat cele mai multe noi cazuri zilnice de la începutul pandemiei (Marea Britanie peste 122.000 de cazuri/zi, Franța peste 100.000, Italia peste 80.000 etc.).
  2. Pe de altă parte, va scădea rata de mortalitate în pandemiei, pentru că Omicron se dovedește a fi o tulpină mult mai puțin agresivă – decesele persoanelor infectate cu Omicron sunt marginale, fiind mai degrabă excepțiile care confirmă regula variantei mai slabe. Prin urmare, faptul că în statele cu rată mare de vaccinare există decese mai puține în raport cu infecțiile nu reprezintă neapărat un beneficiu al vaccinării, cât mai degrabă un „beneficiu” al infectării cu tulpina cea mai puțin agresivă Omicron.

Cumulând aspectele de mai sus, am putea spera că tulpina Omicron va acționa ca un „vaccin natural”, asemeni „virușilor atrofiați sau dezactivați” din vaccinurile clasice. Deosebirea fundamentală va fi că „vaccinul Omicron” va fi administrat tot natural, prin infectare de la o persoană la alta, „grație” contagiozității excesive pe care o are această tulpină. Deci „vaccinarea” cu virusul natural Omicron nu va mai fi nici opțională, nici impusă prin coerciție, ci naturală și rapidă, în comparație cu vaccinurile companiilor farmaceutice.

În final, an putea face următoarea predicție: dacă nu mai apar alte tulpinii mai agresive sau dacă nu ne vom confrunta cu alte efecte neanticipate ale vaccinării în masă, cu produse încă netestate anterior în tratamentul uman, am putea spera că Omicron va oferi unui număr foarte mare de oameni “șansa” de a se întâlni cu virusul în integralitatea sa (nu doar cu proteina Spike) și de a dezvolta astfel imunitatea naturală, mult mai eficientă și de mai lungă durată decât cea oferită de vaccinurile COVID. Această imunitate ar putea avea eficacitate mare față de orice alte tulpini ar mai putea apărea ulterior.

Abia într-un astfel de scenariu am putea spera la realizarea unei imunități colective (de turmă) autentice, care, în final să reducă suficient de mult șansele virusului de a mai găsi o gazdă neimunizată în care să se poată replica. Abia această contagiune ridicată a Omicron ar putea asigura un ritm suficient de rapid pentru infectarea și, implicit, „imunizarea naturală” a unui număr suficient de mare de persoane care să dispun simultan de imunitate eficientă astfel încât să se oprească pandemia.

Într-un astfel de scenariu, reintroducerea carantinei ar fi cea mai proastă decizie a autoritatilor. Ar reduce doar temporar raspandirea tulpinii Omicron, ceea ce ar îngreuna realizarea imunizarii colective și deci ar prelungi pandemia, fără ca în final să se oprească riscul de infectare (cum nu s-a reușit niciodată până acum prin măsuri de carantină și izolare!).

Teoria că Omicron ar putea fi „vaccinul natural” sau „vaccinul viu” care ar putea aduce sfârșitul pandemiei  fost deja enunțată și susținută de doi savanți și virologi ruși, frații Piotr și Konstantin Chumakov, despre care am scris aici.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading