V-ați întrebat de ce se insistă atât de mult cu impunerea unui certificat digital COVID, în pofida tuturor evidențelor că o astfel de măsură nu a funcționat în statele cu o rată de vaccinare mult mai mare decât a României? Un posibil răspuns ar putea fi legat de anunțul recent al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
Într-un comunicat emis, în data 18 noiembrie 2021, ADR anunță că lansat în dezbatere publică propunerea de modificare a Regulamentului pentru Identitate Electronică Europeană (eIDAS – Regulamentul European 910/2014).
Despre ce este vorba? Planul este de a se crea o bază de date comună la nivel european care să cuprindă datele de identificare a celor 450 de milioane de cetățeni europeni. După modelul „testat cu succes” în cazul codului QR al certificatului verde COVID, fiecare cetățean european va fi nevoit să folosească acest „portofel de identitate digitală” pentru a accesa anumite servicii esențiale:
„Conform proiectului de modificare a Regulamentului, până în 2030, cel puțin 80% dintre cetățeni, rezidenți și persoane juridice vor putea utiliza o soluție de identificare electronică pentru a accesa serviciile publice esențiale.”, se arată în comunicatul ADR.
Există așadar un obiectiv destul de clar definit, respectiv ca cel puțin 80% dintre cetățeni să fie incluși până în 2030 în baza de date comună la nivel european. Din același anunț aflăm și despre ce servicii esențiale ar fi vorba.
„Portofelul european digital va permite, de asemenea, utilizarea semnăturilor electronice, care pot facilita participarea politică, semnarea documentelor în relația cu statul, a contractelor, facturilor, declarațiilor fiscale etc.”
Altfel spus, nu peste mult timp, dacă nu vei avea portofel european digital, nu vei mai putea să votezi sau să îți depui declarațiile fiscale prin care să demonstrezi că ți-ai achitat obligațiile fiscale față de stat.
Președintele ADR, Octavian Oprea, mai precizează că în acest portofel de identitate digitală vor putea fi incluse toate datele asociate cu identitatea unei persoane, inclusiv „certificatul covid”:
„În acest e-wallet poate fi inclus absolut orice document în format electronic și semnat calificat, incluzând aici cardurile bancare, actele de studii, certificatul digital COVID. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere”, a spus președintele ADR, Octavian Oprea.
Anunțul este cel puțin înfiorător dacă avem în vedere experiența avută deja cu certificatul digital COVID, care în loc să „faciliteze” călătoriile în spațiul european, cum s-a spus inițial, a ajuns să devină un instrument abuziv de restrângere a unor drepturi și libertăți fundamentale, fără nicio motivație epidemiologică pertinentă (din moment ce persoanele vaccinate transmit virusul în aceeași măsură ca și cele nevaccinate).
În mod similar, acum ni se spune că portofelul digital „facilitează” participarea politică și accesul la alte servicii publice esențiale”. Ne putem imagina, așadar, că dacă nu vom îndeplini anumite condiții trasate de autoritățile europene sau ale statelor naționale, cum ar fi de pildă vaccinarea COVID, nu vom mai putea avea acces la conturile bancare sau nu vom mai putea prezenta documentele personale pentru a beneficia de anumite servicii sociale.
De altfel, ADR nici măcar nu încearcă să ascundă faptul că modificarea acestui „portofel european de identitate digitală” are în vedere adăugarea „componentei medicale”, iar acest lucru a fost stabilit la nivelul Comisiei Europene încă din 6 martie 2021:
„Spre deosebire de actualul cadru eIDAS, noua propunere îi adaugă acestui produs o serie de „atribute” electronice, cum ar fi certificate medicale sau calificări profesionale, necesare recunoașterii juridice paneuropene a acestor credențiale în format electronic. (…) Propunerea de modificare a Regulamentului face parte din prioritățile stabilite prin documentul strategic „Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital”, în comunicarea Comisiei Europene din 9 martie 2021”, se precizează în comunicatul ADR.