O primă știre falsă lansată oficial de producătorii vaccinurilor și susținută apoi de autoritățile sanitare pentru a justifica autorizarea de urgență sau condiționată a fost că vaccinul îți oferă o protecție de peste 90% împotriva infectării. În cazul, Pfizer s-a indicat chiar o protecție superioară de 95% împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Manipularea datelor prin omisiune
În primul rând, producătorii vaccinurilor au prezentat doar Reducerea Riscului Relativ (RRR) – acest indicator arată în ce măsură administrarea unui tratament medical într-un anumit grup reduce riscul unui efect nedorit (respectiv infectarea) în raport cu grupul de control (relativ la acel grup de control). Nu se ține însă cont de “protecția naturală” pe care o au cei din grupul de control. De aici au venit acele procente de peste 90% promovate de producătorii vaccinurilor.
Producătorii de vaccinuri au evitat însă să spună care este Reducerea Riscului Absolut (ARR), care este mult mai importantă pentru fundamentarea deciziilor de sănătate publică. Acest indicator se raportează la întreaga populație (inclusiv la cea nevaccinată și neinfectată) și indică numărul de persoane care vor evita infectarea în urma vaccinării a 100.000 de persoane. Un alt mod de exprimare a acestei realități este de a stabili câte persoane trebuie tratate (vaccinate) (NNT – Numbers Needed to Treat) pentru a evita un caz cu rezultat nedorit (un caz de infectare).
Pentru a înțelege mai bine diferența dintre cei doi indicatori prezentăm următorul exemplu. Să presupunem că avem două grupuri de persoane similare din punct de vedere demografic. Unul urmează un tratament (de ex. se administrează un vaccin), iar la celălat, grupul de control, se administrează o soluție placebo (ex. apă salină, în loc de vaccin). Să presupunem că 20% dintre persoanele din grupul de control în care nu a fost administrat vaccinul s-au infectat. În schimb, doar 12% dintre persoanele vaccinate s-au infectat. În acest caz vom avea următoarele rezultate:
- ARR = 20% – 12% = 8%. Deci la 100 de persoane tratate 8 vor evita infecția datorită tratamentului administrat.
- NNT = 100 ÷ 8 = 12,5. Deci pentru a opri un caz de infecție e necesar să fie tratate (vaccinate) 13 persoane.
- RRR = 1 – Riscul Relativ = 1 – (12 ÷ 20) = 1 – 0,6 = 0,4 = 40%. Deci în grupul persoanelor vaccinate riscul de a face infecția este mai mic cu 40% decât în cazul grupului persoanelor nevaccinate.
Aici este însă eroarea frecventă care apare în comunicarea producătorilor vaccinurilor. Rezultatul de 40% nu indică faptul că la o persoană vaccinată riscul de infectare a fost redus cu 40% sau că ar avea o protecție de 40% în fața infecției. Acel rezultat indică doar faptul că riscul de infectare de 20% pe care îl au cei nevaccinați este cu 40% mai mic în cazul celor vaccinați. Adică în loc să aibă un risc de infectare de 20% cum au cei nevaccinați, persoanele vaccinate vor avea un risc de 12% (diferența 8 pp fiind reducerea absolută a riscului, adică reducerea reală a riscului de infectare).
Reducerea Riscului Relativ este absolut irelevantă dacă nu se comunică și cât era riscul de infectare a persoanelor nevaccinate. Doar în raport cu acest risc se poate stabili care este beneficiul real oferit de vaccin. De exemplu, Pfizer ne-a spus că riscul de infectare s-a redus cu 95%, dar nu ne-a spus din ce s-a redus 95%, adică nu ne-a spus cât era riscul de infectare al celor nevaccinați, care a fost redus cu 95%.
Ce ne spun cifrele în cazul vaccinurilor covid?
Cum spuneam, producătorii au prezentat doar protecția relativă oferită de vaccinuri, doar RRR-ul, respectiv 95% pentru Pfizer-BioNTech, 94% pentru Moderna, 67% pentru J&J și Astrazeneca. Aceste date ne spun doar cu cât e mai mic riscul de infectare în grupul vaccinaților comparativ cu cei nevaccinați. Dar nu s-a evidențiat cât era riscul de infectare la cei nevaccinați (pentru a înțelege protecția reală oferită de vaccinuri) și nici de durata de valabilitate a acelor cifre!
Conform unui studiu publicat în The Lancet, aflăm următoarele:
„Deși RRR-ul se referă doar participanții care au putut beneficia de vaccin, reducerea riscului absolut (ARR), care e diferența dintre rata de atac [infectare] cu și fără vaccin, ia în considerare toată populația. ARR-ul tinde să fie ignorat pentru că oferă o dimensiune mult mai puțin impresionantă decât în cazul RRR-ului: 1,3% pentru Astrazeneca – Oxford; 1,2% pentru Moderna – NIH; 1,2% pentru J&J; 0,93% pentru Gamaleya [Vaccinul Sputnik V – n.n.] și 0,84% pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech.”
Așadar, în cazul vaccinării a 100 de persoane, doar una va evita infectarea datorită administrării vaccinurilor COVID. Adică doar pentru o singură persoană se poate stabili relația de cauzalitate că nu s-a infectat datorită vaccinării. Celelalte 99 de persoane vaccinate nu s-ar fi infectat oricum.
Vedem că cifrele care arată situația protecției reală oferite de vaccin sunt mult mai modeste decât ne-au comunicat producătorii vaccinurilor și autoritățile sanitare. Este o omisiune gravă prin care s-a încercat, iar în mare parte s-a reușit manipularea opiniei publice, căreia i s-a creat iluzia unei protecții ridicate oferită de vaccin.
Și trebuie subliniat că datele de mai sus sunt stabilite doar pe durata foarte scurtă a studiilor clinice, de circa două luni (nu au luat în considerare scăderea imunității în timp) și doar în raport cu tulpina Alpha, pentru care au fost proiectate vaccinurile. După cum vedem protecția e mult mai mică în cazul variantei Delta și, mai nou, Omicron (dat fiind că toți purtătorii identificați inițial cu Omicron erau vaccinați!)
În mod normal, dacă această reducere a riscului relativ este mai mică de 50%, atunci nu se poate acorda autorizarea de urgență sau condiționată. Iar potrivit datelor de la Ministerul Sănătății din Israel, RRR-ul pentru Pfizer în cazul tulpinii Delta a fost de doar 39%, ceea ce ar fi trebuit să conducă la încetarea autorizării acestui vaccin.
Relevanța cifrelor ARR se poate prezenta și invers, prin raportarea numărului de persoane care trebuie vaccinate pentru a evita un caz de infectare (NNT – number needed to treat). Unde NNT = 1 ÷ ARR, ceea ce înseamnă că pentru evitarea un caz de COVID-19 e nevoie de:
- Vaccinarea a 119 persoane cu vaccinul Pfizer-BioNTech
- Vaccinarea a 84 de persoane cu vaccinul J&J
- Vaccinarea a 81 de persoane cu vaccinul Moderna
- Vaccinarea a 78 de persoane cu Astrazeneca
După cum observăm vaccinurile cele mai eficiente au fost primele care au început să fie contestate, iar ulterior autoritățile din mai multe state au limitat sau chiar au interzis utilizarea lor la anumite categorii de vârstă (Astrazenca, Moderna și J&J). Acest lucru indică în mod clar o relație direct proporțională între eficiența vaccinurilor și efectele adverse provocate. Cu cât sunt mai eficiente împotriva infecției, cu atât devin mai periculoase împotriva organismului!
Concluzie: Vaccinurile nu oferă o protecție ridicată împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2. Deci afirmația contrară este FALSĂ!