Oamenii de știință cred că au rezolvat misterul din spatele cheagurilor de sânge extrem de rare cauzate de vaccinul Oxford-AstraZeneca.
O echipă de experți internaționali, care cuprinde cercetători de la AstraZeneca, afirmă că într-un număr foarte mic de cazuri – aproximativ unul din 100.000 în Marea Britanie – vaccinul poate declanșa o reacție în lanț care duce la confundarea propriilor trombocite din sânge cu fragmente de virus, conform Daily Mail.
Vaccinul produs în Marea Britanie a fost folosit în Marea Britanie încă de la începutul anului, făcând din Regat cea mai vaccinată țară din Occident.
Însă îngrijorările legate de cheaguri au dus la restricționa la cei sub 40 de ani în primăvară și au determinat ca vaccinurile Pfizer și Moderna să fie favorizate pentru adulții tineri și ca rapel. A fost complet interzis în multe țări europene și SUA au decis să nu cumpere nici măcar o doză.
Guvernul Regatului Unit a acordat o subvenție de urgență unei echipe de oameni de știință condusă de Universitatea Cardiff pentru a investiga fenomenul de coagulare.
Ei au descoperit că învelișul vaccinului vector – virusul răcelii slăbit folosit pentru a învăța celulele cum să neutralizeze Covid – uneori acționează ca un magnet și atrage trombocitele, o proteină care se găsește în sânge.
Din motive pe care oamenii de știință încă le cercetează, organismul confunda aceste trombocite drept o amenințare și produce anticorpi pentru a le lupta. Combinația dintre trombocitele și anticorpii care se adună împreună duce la formarea de cheaguri de sânge periculoase.
Dar ei subliniază că acest lucru este extrem de rar, doar 426 de cazuri în Marea Britanie s-au înregistrat până acum din aproximativ 50 de milioane de doze de vaccin, echivalentul a mai puțin de una din 100.000. Efectul secundar al vaccinului a fost legat de 73 de decese în Marea Britanie.
Cercetătorii lucrează acum în continuare pentru a afla mai multe despre procesul care provoacă aceste cheaguri și dacă vaccinul poate fi modificat pentru a reduce acest risc.