New York Times a publicat un articol care citează „experți” care spun că purtarea măștii este acum „normalizată” și ar putea rămâne permanent în vigoare chiar și atunci când pandemia se încheie.
Intitulat „Când se vor da jos în sfârșit măștile Covid?”, articolul explorează când este probabil să se încheie restricțiile, dar apoi concluzionează că purtarea măștilor s-ar putea să nu se termine niciodată.
Articolul citează oameni de știință care spun că publicul larg „ar trebui să fie pregătit să poarte din nou măștile în cazul unor viitoare creșteri ale cazurilor” și că adulții în vârstă ar trebui să continue să le poarte oricum.
„Toți purtăm măști tot restul vieții?” a întrebat dr. Stephen Luby, expert în boli infecțioase și epidemiolog la Universitatea Stanford.
„Înainte de pandemie a existat un stigmat asociat cu purtarea măștilor în această țară, dar cred că s-a normalizat în multe locuri”, a menționat dr. Linsey Marr.
„Experții și-au exprimat, de asemenea, speranța că noile norme de purtare a măștilor ar putea supraviețui pandemiei”, se arată în articol, sugerând că măștile pentru față vor deveni elemente permanente atunci când se utilizează avioanele sau transportul public.
Articolul citează studii care pretind că afirmă eficacitatea măștilor de față, deși ignoră complet alte studii care au concluzionat că sunt în mare parte inutile.
Un studiu din Danemarca care a implicat 6.000 de participanți a constatat că „nu a existat nicio diferență semnificativă statistic între cei care au purtat măști și cei care nu au purtat-o când a fost vorba de a fi infectați cu Covid-19”, a raportat Spectator.
Consilierul SAGE al guvernului britanic Dr. Colin Axon a caracterizat măștile de față drept „pături de confort” care nu fac practic nimic, observând că particulele de virus COVID-19 sunt de până la 5.000 de ori mai mici decât orificiile din mască.
Chiar și dr. Anthony Fauci a recunoscut că măștile au fost inutile la începutul pandemiei, când a scris că o mască de față tipică cumpărată din magazin „nu este cu adevărat eficientă în a ține departe virusul, care este suficient de mic pentru a trece prin material”.