Un editor de ziar norvegian și ministrul Climei din Norvegia au criticat-o pe activista suedeză pentru climă Great Thunberg pentru retorica ei recentă, spunând că se comportă într-o manieră antidemocratică.
Kjetil B. Alstadheim, redactorul politic al Aftenposten — cel mai mare ziar din Norvegia — a criticat-o pe Thunberg pentru că a creat polarizare pe tema schimbărilor climatice, spunând „Ea riscă să-i conducă în ceva autoritar, antidemocratic și de-a dreptul periculos. Retorica ei este doar la un pas distanță de incitarea la ceva dincolo de nesupunerea civilă.”
Vineri, Thunberg s-a adresat unui miting la Glasgow în timpul summitului COP26 privind climă, spunând: „Oamenii de la putere pot continua să trăiască în bula lor plină de fanteziile lor, cum ar fi creșterea eternă pe o planetă finită și soluții tehnologice care vor apărea brusc aparent ieșite din nicăieri și va șterge toate aceste crize doar așa.”
Thunberg a adăugat că summitul a fost pur și simplu „afaceri ca de obicei” și că cei prezenți căutau să „creeze lacune pentru a beneficia de excepții”.
„Este nevoie de Greta Thunberg și de activiști să preseze din exterior. Nu este nevoie de o Greta Thunberg care doar răspândește dispreț și deznădejde”, a scris Alstadheim într-un articol de opinie vinerea trecută.
Radiodifuzorul norvegian NRK notează că Alstadheim nu este singurul care o critică pe activista pentru climă, iar ministrul norvegian al Climei, Espen Barth Eide, criticând și cuvintele lui Thunberg, susținând că retorica care afirmă că politica nu are sens este „cam periculoasă”.
„Cred că angajamentul puternic și sensibil de a face ceva să se întâmple trebuie transformat în acțiune politică – nu pentru a respinge întreaga idee de schimbare politică democratică”, a spus Eide.
Thunberg a mai declarat că țările occidentale aveau o „datorie istorică” față de țările din sudul planetei pentru a reduce dramatic emisiile de carbon din cauza istoriei colonialismului, afirmând: „Criza climatică și ecologică, desigur, nu există în vid. Este direct legată de alte crize și nedreptăți care datează de la colonialism și nu numai.”
Ea nu a fost singura activistă pentru schimbările climatice care a vorbit despre retorică radicală la conferința despre schimbările climatice COP26. Activiștii de extremă stângă au declarat că problema schimbărilor climatice necesită o „revoluție socialistă”, în timp ce alții și-au exprimat dorința de a aboli capitalismul.