În contextul stabilirii duratei certificatului verde diferit pentru vaccinați (1 an) și cei ce au avut COVID-19 (6 luni) și eforturilor considerabile de a obliga cetățenii de a se vaccina totuși deși au trecut prin boală vom încerca să aflăm care este rata de reinfectare cu COVID-19.
Persoane care au avut anterior COVID-19 se întreabă cât de puternic sunt protejați de varianta deltă. Studiile au arătat că, în general, reinfectarea este rară din cauza naturii complexe a sistemului nostru imunitar. Marea majoritate a reinfecțiilor care au avut loc au fost ușoare. Imunitatea de la o infecție anterioară oferă un nivel de protecție ridicat. Totuși medicii recomandă persoanelor care au avut COVID-19 să primească fie o doză pentru a-și crește anticorpii, fie să se vaccineze complet.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat că delta este acum cea mai dominantă variantă din Statele Unite, reprezentând aproximativ 51% din toate cazurile noi.
Vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson funcționează bine împotriva variantelor, inclusiv delta, mai ales când vine vorba de prevenirea bolilor severe, spitalizării și decesului.
Dar cei care au avut anterior COVID-19 se pot întreba cât de puternic sunt protejați de dobândirea variantei delta.
Imunitatea după o infecție anterioară protejează, în multe cazuri, oamenii de reinfectare. Și când apare, boala tinde să fie ușoară.
Un studiu de la Clinica Cleveland care a urmărit cazuri la lucrătorii din domeniul sănătății care au fost fie vaccinați, fie au avut anterior COVID-19, a constatat că rata de reinfectare este în esență aceeași ca și cum ar fi fost vaccinați.
Un alt studiu din Qatar a constatat în mod similar că șansa de reinfectare este la fel de scăzută în rândul celor care au avut anterior COVID-19 și al celor care au fost vaccinați.
Imunitatea după o infecție anterioară „este foarte variabilă de la o persoană la alta – poate fi abia prezentă și să nu dureze mult timp pentru unele persoane”, a spus dr. Richard A. Martinello, specialist în boli infecțioase la Yale Medicine și profesor asociat la Yale. Scoala de Medicina.
Pare de neînteles de ce nu se acordă o atenție sporită testelor de imunitate. Mai ales persoanele cu comorbidități arevea nevoie urgentă de acestebteste efectuate de mai mult decât de dozele suplimentare care pot să nu funcționeze.
O analiză a peste 9.000 de pacienți din SUA cu infecție severă cu COVID-19 a arătat că mai puțin de 1% au contractat din nou boala, cu un timp mediu de reinfectare de 3,5 luni după un test inițial pozitiv. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri, Școala de Medicină și MU Health Care.
Într-unul dintre cele mai mari studii de acest gen din S.U.A., cercetătorii de la Universitatea din Missouri au făcut echipă cu Institutul MU pentru Știința Datelor și Informatică și Institutul Tiger pentru Inovare în Sănătate pentru a revizui datele din 62 de unități de sănătate din SUA.
Un mic studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Oxford a constatat că persoanele care au produs răspunsuri imune mai slabe pot fi mai expuse riscului de reinfecție cu noile variante.
Dar, în majoritatea cazurilor, imunitatea conferită de infecția anterioară pare să ofere o bună protecție împotriva bolilor severe.
Sistemul nostru imunitar implică multe părți de lucru: anticorpi, celule T și celule B. Anticorpii sunt prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și merg după proteina spike (unde au loc mutațiile în variante). Anticorpii sunt biletul nostru pentru a preveni chiar și infecțiile ușoare.
Celulele T și celulele B de memorie trăiesc în liniște în ganglionii noștri limfatici și intră în acțiune după reexpunerea la un agent patogen.
Celulele T pot recunoaște multe părți diferite ale SARS-CoV-2 (cel puțin 57 de locații), nu doar proteina de vârf care a făcut atât de multe titluri. Celulele T sunt esențiale în atacarea virusului și prevenirea bolilor severe, spitalizării și decesului.
De asemenea, un raport recent care evaluează infecțiile anterioare cu SARS-CoV-2 a constatat că celulele B de memorie produc noi anticorpi care pot recunoaște noile variante și mutațiile acestora la expunerea la agentul patogen.
Rata de reinfectări cu Covid-19 „rămâne scăzută”, potrivit unei noi analize din Marea Britanie. Când oamenii se infectează pentru a doua oară, este mult mai puțin probabil ca virusul să provoace boli grave, potrivit Biroului Britanic pentru Statistică Națională (ONS). ONS a examinat datele despre persoanele care au luat parte la studiul său Covid-19.
Cercetătorii au analizat informații despre 20.262 de participanți care au fost considerați a fi „cu risc de reinfecție” – participanții au fost considerați ca atare dacă au trecut de 120 de zile de la infecția inițială sau cei care au avut patru teste negative după infecția inițială.
Au fost identificate în total 296 de cazuri de reinfecție. Dintre acestea, aproximativ 137 de persoane au fost considerate a avea o încărcătură virală mai mare. Reinfecțiile au fost mai frecvente după ce varianta Delta a devenit tulpina dominantă, a constatat ONS.
Din cauza complexității sistemului nostru imunitar, marea majoritate a reinfecțiilor – chiar și cu delta – sunt de așteptat să fie ușoare.
Așadar imunitatea naturală trebuie prețuită și studiată mai mult pentru a se stabili durata și calitatea pe tremen lung. Sau nu se încadrează în propaganda politico-medicala din aceste zile?