Un sondaj recent a arătat că mai mult de două treimi dintre cetățenii români cred că țara ar trebui să-și apere interesele dacă merg împotriva normelor UE, chiar dacă acest lucru ar însemna părăsirea Uniunii. Aproximativ o treime dintre persoanele chestionate consideră că ieșirea din UE nu ar afecta interesele naționale.
Sondajele efectuate în martie și iunie 2021 au arătat că 64,2% și 64,8% din populație consideră că părăsirea UE este un preț echitabil de plătit pentru apărarea intereselor naționale. Aceasta a crescut la 68,5% în septembrie, demonstrând o indiferență tot mai mare față de UE.
Dintre cei care ar prefera un „Roexit”, aproape 60% recunosc că părăsirea UE ar afecta interesele țării, în timp ce aproximativ o treime nu sunt de acord.
Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate consideră că România va avea o dezvoltare economică mai bună în cadrul UE. Dar procentul a scăzut la 57,8% în septembrie, de la 62,9% cu doar trei luni înainte.
În general, sondajul realizat de INSCOP Research și Verifield, comandat de grupul de gândire Strategic Thinking, arată o creștere a sentimentelor anti-UE și a opiniilor naționaliste între martie și septembrie.
De exemplu, doar 47% dintre persoanele chestionate consideră că aderarea la UE a beneficiat României, comparativ cu 46% care consideră că aderarea la UE a fost dezavantajoasă. În martie, 61% dintre respondenți au văzut beneficii de la intrarea în UE și doar 35% au considerat că a fost dăunătoare.