Premierul Sloveniei acuză Bruxellesul că și-a depășit competențele asupra statului de drept

by | 8 Oct 2021 | Extern

Janez Janša, primul ministru al Sloveniei, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE de șase luni, a acuzat Comisia Europeană de abuzuri politice asupra statului de drept.

Într-un interviu acordat Euronews, prim-ministrul sloven a declarat că eforturile Comisiei de a face statele membre precum Polonia și Ungaria să respecte valorile fundamentale ale UE sunt „aproape de încălcarea statului de drept”.

„Avem Carta ONU a Drepturilor Omului. Avem o cartă europeană a drepturilor omului, dar în limbajul politic, în special în Parlamentul European, toată lumea poate adăuga la această listă orice vrea el sau ea ”, a spus el.

„Deci, este un termen abuzat politic și folosit pentru bătălia politică”, a spus Janša în interviul pe marginea summitului UE-Balcanii de Vest de la Brdo.

În timp ce Parlamentul European este un organism politic, în temeiul tratatului UE, Comisia Europeană ar trebui să rămână în afara bătăliilor politice, a argumentat el. Acesta fusese cazul când Comisia a fost condusă de Jean-Claude Juncker, dar s-a schimbat odată cu preluarea de către Ursula von der Leyen a adăugat: „Cred că acest lucru este aproape de încălcarea statului de drept, deoarece Comisia trebuie să fie un broker onest. ”

Comentariile lui Janša apar în momentul în care Comisia Europeană este implicată într-o dispută juridică cu Polonia, care a contestat primatul dreptului UE asupra dreptului național.

În așteptarea unei hotărâri a curții constituționale poloneze, executivul UE a suspendat eliberarea a 57 de miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE către Varșovia.

Janša a vizat, de asemenea, vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, care, alături de comisarul pentru justiție Didier Reynders, a devenit cea mai publică față a efortului Comisiei de a asigura respectarea statului de drept.

El a acuzat-o pe Jourova că „a emis declarații care reprezintă o încălcare clară a tratatului. Dar este susținută de presa europeană. Așa că ea continuă cu asta. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum 15 ani, cred că ea nu va rămâne membru al Comisiei timp de o săptămână. În acel moment, regulile erau clare ”, a spus Janša.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading