“Build the wall”- 12 state europene cer finanțarea unor bariere fizice la granițele UE

by | 8 Oct 2021 | Extern

Douăsprezece state membre ale UE au solicitat actualizarea Codului de frontieră Schengen al blocului pentru a permite „barierele fizice” ca măsuri de protecție a frontierei, potrivit unei scrisori trimise Comisiei Europene.

Intitulată „Adaptarea cadrului legal al UE la noile realități” și adresată vicepreședintelui Comisiei Europene Schinas, comisarului pentru afaceri interne Ylva Johansson și președinției slovene a UE, scrisoarea a fost semnată de Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Ungaria , Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Apelul a venit înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor interne din UE, care s-au întâlnit cu Luxemburg vineri (8 octombrie). Se așteaptă ca aceștia să discute despre consolidarea frontierei externe a UE și verificarea și oprirea sosirilor migranților.

„Evoluțiile recente la frontierele externe ale Uniunii Europene (UE) indică faptul că UE trebuie să adapteze cadrul legal existent la noile realități, permițându-ne să abordăm în mod adecvat încercările de instrumentalizare a migrației ilegale în scopuri politice și alte amenințări hibride”, cei doisprezece miniștri de interne ai UE au scris în scrisoarea lor comună.

Un număr mare de migranți ilegali au început să traverseze frontiera din Belarus în Lituania, Letonia și Polonia, acțiuni recunoscute în mare măsură ca un tip de război hibrid de către regimul lui Lukașenko.

„Pentru a asigura integritatea și funcționarea normală a spațiului Schengen, toate frontierele noastre externe trebuie protejate cu un nivel maxim de securitate”, se menționa în scrisoarea comună.

Deși unele state membre UE au adoptat măsuri hotărâte la nivel național, semnatarii scrisorii au subliniat că „pentru a contracara instrumentalizarea migrației ilegale și a altor amenințări hibride (…) avem nevoie de soluții comune la nivelul UE”.

„Barierele fizice par a fi o măsură eficientă de protecție a frontierelor care servește interesului întregii UE, nu doar a statelor membre de la prima sosire”, a scris cel de-al doisprezecelea ministru de interne al UE.

„Această măsură legitimă ar trebui să fie finanțată suplimentar și adecvat din bugetul UE cu prioritate”, au adăugat aceștia.

Codul de frontieră Schengen permite țărilor din UE să stabilească puncte de trecere a frontierei comune cu vecinii lor din afara UE. Grănicerii din fiecare țară efectuează controale de ieșire și intrare unul după altul, în conformitate cu legislația lor națională.

Lituania a sugerat anterior ca UE să finanțeze barierele de frontieră de la frontiera sa externă din bugetul său comun, să sprijine Polonia și alte țări baltice.

Cu toate acestea, codul nu prevede în prezent o barieră fizică ca măsură de protejare a frontierelor externe ale UE, iar UE oferă doar sprijin pentru sistemele de supraveghere de la frontierele sale.

Întrucât supravegherea frontierelor este „importantă pentru conștientizarea situației și contribuie la asigurarea unui nivel ridicat de securitate în UE”, semnatarii scrisorilor au solicitat „dezvoltarea în continuare a standardelor comune ale controlului frontierelor UE și în special al supravegherii frontierelor externe”.

Scrisoarea comună a mai precizat că, simultan, politica UE în materie de migrație și azil „trebuie să fie rezistentă la abuzuri”.

„Nicio țară terță nu ar trebui să poată folosi sistemul nostru de azil în scopul exercitării presiunii politice și a șantajului UE și a statelor sale membre sau să exploateze situația actuală din Afganistan”, au adăugat semnatarii.

Cei doisprezece miniștri de interne ai UE au solicitat Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative conexe până la sfârșitul acestui an. Acestea ar trebui să fie completate de „discuții detaliate” despre Pactul UE privind migrația și azilul blocat.

Cu toate acestea, țările cu cereri de azil relativ numeroase, precum Germania, Franța, Spania sau Italia, nu au semnat această scrisoare. Ungaria și Polonia sunt adversari acerbi ai planului Comisiei și, în schimb, ar dori ca migrația să rămână o competență națională.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading