Munca „la gri” va fi definită legal și va putea fi sancționată cu câte 10.000 de lei per salariat, potrivit unui nou proiect de ordonanță de urgență, aflat în lucru la minister. Vorbim, practic, de o nouă modificare a Codului muncii, vizate fiind și recompensarea muncii suplimentare, precum și amenda aplicabilă firmelor care plătesc salariile cu întârziere.
Munca subdeclarată ar urma să fie sancționată cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fără a exista un plafon maxim, așa cum este în cazul muncii nedeclarate.
„Muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.”
Modificarea vizează și art. 151 lit. d) care va reglementa mai bine situațiile salariaților care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial. În acest sens va fi luată în calcul durata timpului de muncă și în ansamblul său.
Dacă în forma actuală este interzisă „primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial”, după modificarea Codului muncii va fi incriminată „primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial”.
Încălcarea acestor dispoziții ar urma să fie sancționată cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare salariat, fiind păstrat plafonul maxim de 200.000 de lei în cazul în care sunt identificați mai mulți salariați într-o astfel de situație.
Foarte important, angajatorii care nu achită la timp salariile și depășesc termenul stabilit cu mai mult de o lună vor putea fi sancționați cu amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit remunerația. Sunt exceptați angajatorii care află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.