România va primi bani nerambursabili prin PNRR pentru reformarea sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier ceea ce va implica investiții într-o campanie națională de împădurire și reîmpădurire, iar până la 30 iunie 2026, România va trebui să împădurească sau să reîmpădurească 56.700 ha de teren. Totodată, până la acea dată, vor fi create 3,15 milioane mp de noi zone de păduri urbane, în conformitate cu cerințele legale prevăzute în Strategia forestieră națională. De aceea, până în 2023 ar trebui să fie plantați cel puțin 500.000 de mp de păduri urbane. Dar veștile rele acum încep.
Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) evaluat pozitiv luni de Bruxelles, să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural.
Astfel, statul român și-a asumat ca țintă, pânâ în T4 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire.
Reforma cuprinsă în PNNR va:
i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată;
ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor;
iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă.
“Reforma: (…) va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră. (…) Reforma (…) va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră”, este formularea din varianta în limba română a PNRR.