Nu există o pădure europeană, iar cei care încearcă să introducă o strategie forestieră la nivelul UE care nu ia în considerare diferențele regionale „trăiesc în fantezie”, a spus parlamentarul finlandez Nils Torvalds.
Nils Torvalds este membru al grupului centrist Renew Europe din Parlamentul European. El a vorbit înainte de un eveniment organizat pe 28 septembrie de către asociația europeană a industriei de hârtie (Cepi) și Federația finlandeză pentru industriile forestiere (FFIF).
“Cred că a existat o mulțime de neînțelegeri chiar la începutul procesului. S-a exercitat presiune asupra Comisiei Europene pentru ca deciziile să fie luate într-un mod care nu este în conformitate cu tratatul.
Și există acum riscul creșterii competențelor, în care Comisia Europeană și, de asemenea, Parlamentul European, încalcă drepturile statelor membre în pași mici. Acest lucru ar fi contrar articolului 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care descrie drepturile Uniunii și drepturile statelor membre.
Și aceasta este problema pe care o avem cu propunerea Comisiei pentru strategia forestieră.
Am avut o discuție cu [comisarul pentru mediu] Virginijus Sinkevičius înainte de publicarea strategiei forestiere, unde a spus că nu-i plac tăierile, dar nu are puterea să o interzică. Aceasta a fost un fel de recunoaștere a faptului că adevărata putere asupra silviculturii este în mâinile statelor membre.
Și acum există această strategie forestieră a UE care încearcă să extindă drepturile Uniunii Europene – complică problema și este împotriva Tratatului.
Iar acele soluții trebuie să fie proporționale, ceea ce înseamnă că Uniunea are dreptul să spună unde ar trebui să vizăm la un nivel foarte general. Dar decizia cu privire la ceea ce trebuie făcut ar trebui lăsată la latitudinea statelor membre.
Luați de exemplu biodiversitatea – aceasta diferă radical de la o țară la alta. Aceste măsuri trebuie definite de către statele membre. Și acesta este principiul proporționalității. Sunt împotriva forței de curgere în propunerea forestieră a Comisiei.
În primul rând, ar trebui să definim care ar fi valoarea adăugată. O pădure franceză, de exemplu, arată foarte diferită de o pădure finlandeză și nu există o singură măsură care să poată fi luată la nivelul Uniunii care să se potrivească ambelor.
În Franța, pădurile sunt biologic mult mai vechi decât pădurea boreală finlandeză, care a început să se dezvolte după Epoca de gheață în urmă cu 10.000 de ani. Franța nu a avut epoca de gheață, iar pădurea de acolo este probabil de 100 de ori mai veche decât pădurea finlandeză, ceea ce înseamnă că biodiversitatea este mult mai complicată și mai puțin generală decât în pădurea finlandeză.
Prin urmare, nu există o singură măsură care să se potrivească simultan unei păduri franceze și finlandeze.
Nu există o pădure europeană. Există diferite păduri – care ar putea fi spaniole, grecești, germane etc. Și dacă nu recunoașteți că există diferite păduri, atunci locuiți în Fantasyland.”