Comisia Europeană și-a prezentat viziunea sa pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, propunând un pact rural și un plan de acțiune rurală menite să facă aceste regiuni mai puternice, conectate și prospere.
Aproape 30% din populația europeană – în total 137 de milioane de oameni – trăiesc în zonele rurale, care se întind pe peste 80% din teritoriul UE.
Cu această nouă viziune, executivul UE dorește să genereze un nou impuls pentru regiunile rurale, prin reducerea decalajului digital și prin transformarea zonelor cu dimensiuni scăzute ale populației sau cu densitate redusă în tranziția verde.
„Zonele rurale sunt adesea uitate, dar sunt inima bătută a societăților noastre”, a declarat vicepreședintele demografiei Comisiei, Dubravka Šuica.
Viziunea a fost dezvoltată după o largă consultare publică din septembrie până în decembrie anul trecut și se bazează pe preocupările și speranțele oamenilor care trăiesc în zonele rurale.
Potrivit comisarului pentru coeziune Elisa Ferreira, ignorarea geografiei și a teritoriului în procesul de elaborare a politicilor UE poate duce la ceea ce unul dintre studiile Comisiei a descris drept „geografia nemulțumirii”.
„Și știm cât de greu poate juca această nemulțumire pe termen politic și electoral, dar și în raport cu capacitatea unei economii de a crește într-un mod durabil”, a adăugat comisarul portughez.
Provocări și oportunități
Comunicarea Comisiei identifică provocările cu care se confruntă zonele rurale, precum și oportunitățile disponibile acestor regiuni.
„Cu toate acestea, trebuie să oferim instrumentele potrivite pentru ca aceste comunități rurale să profite din plin de oportunitățile viitoare și să facă față provocărilor cu care se confruntă în prezent”, a declarat comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski într-o conferință de presă.
Potrivit Comisiei, o rată mai ridicată a șomajului pentru tineri și decalajul de ocupare, precum și accesul la servicii și infrastructuri publice de calitate sunt printre factorii care au contribuit la atractivitatea mai mică a zonelor rurale ca locuri de locuit și de muncă peste anii trecuti.
În special, implementarea eficientă a infrastructurii digitale rămâne o provocare. De exemplu, doar 59% din gospodăriile din regiunile rurale au acces la banda largă de acces de generație următoare (NGA) (> 30 Mbps), comparativ cu 87% din gospodăriile din restul UE.
Oportunitățile pentru relansarea zonelor rurale au fost create de tranziția către o societate și o economie mai ecologice, precum și de la creșterea sectoarelor de bioeconomie și turism, se arată în comunicare.