Cum a fentat INS datele privind așa-zisa creștere a salariilor?

by | 15 Jun 2021 | Social

În raportul pe luna aprilie 2021 privind evoluția câștigului salarial din România, INS a anunțat creșteri spectaculoase ale salariilor față de anul precedent. Culmea e că cele mai mari creșteri apar exact în sectoarele cele mai afectate de pandemie, cum ar fi HORECA (+35%), industria mobilei (+42%), industria auto (+43%), silvicultură      și pescuit (+39%) etc. Pe ansamblul economiei, INS raportează o creștere nominală a salariilor cu 11%, care în termeni reali ar fi crescut puterea de cumpărare a românilor cu 8,4% față de aprilie 2020.

Această iluzorie creștere a puterii de cumpărare pare a fi în totală contradicție cu datele publicate tot de INS, privind explozia prețurilor din ultimele 5 luni la alimente, energie și carburanți. Explicația o regăsim într-o notă din subsolul comunicatului INS în care se precizează că datele „pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență/alertă pe întreg teritoriul României.

Mai jos, în aceeași notă, aflăm că INS a comparat practic mere cu pere, adică salariile din aprilie 2021 au fost comparate cu indemnizațiile de șomaj tehnic acordate anul trecut în perioada de carantină salariaților care nu au mai putut să își desfășoare activitatea din cauza restricțiilor impuse. În condițiile în care indemnizațiile de șomaj tehnic de anul trecut erau cu 25% mai mici față de salariul de bază, fără sporuri și bonusuri, salariile plătite acelorași angajați în aprilie 2021 par, într-adevăr, să fi crescut în mod spectaculos. Însă creșterea e doar aparentă. Așa se explică și faptul că cele mai mari creșteri apar în sectoarele lovite de pandemie, unde s-au acordat cele mai multe indemnizații de șomaj tehnic.

Dar, în realitate, salariile nu au crescut, ba chiar în multe situații a scăzut. Iar în condițiile în care avem prețuri la legume, fructe, cartofi mai mari cu peste 10% față de anul trecut, la energie electrică cu peste 18%, iar cele de la carburanți cu peste 8%, este evident că puterea de cumpărare nu a crescut, ci s-a deteriorat consistent în ultimele 5 luni. Trebuie amintit și faptul că în cazul pensionarilor, veniturilor au fost înghețate, iar salariul minim a crescut doar în raport cu rata inflației de anul trecut. Prin urmare, cele mai vulnerabile categorii sociale sunt lovite cel mai tare de creșterea prețurilor, în totală contradicție imaginea roz-bombon ce rezultă din comunicatul INS.

Având în vedere că șomajul tehnic nu reprezintă un venit salarial, ci o indemnizație, un ajutor, raportarea INS la acest indicator pentru a determina evoluția salariilor din România este cel puțin dubioasă. Cel care a profitat din plin din această raportare vădit distorsionată a INS este chiar premierul Florin Cîțu care nu a ezitat să se laude pe pagina sa de socializare cu „creșterea puternică a puterii de cumpărare a Românilor”

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading