Veste bună pentru sute de mii de români.
Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Proiectul de lege a fost unanim votat de Putere și Opoziție. Astfel, au fost înregistrate 115 voturi ”Pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.
Conform acestui act, se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie, scrie Agerpres.
În urma amendamentelor adoptate de Senat, ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.
Cine beneficiază de aceste ajutoare
Conform inițiativei legislative, cetățenii vulnerabili sunt definiţi ca ”persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare”.
În acest moment, se estimează că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022, mai indică sursa citată.
Pe de altă parte, senatorul PSD Radu Oprea, deși a susţinut proiectul prin vot, îl consideră ”inechitabil”, dar speră într-o formă îmbunătăţită a acestuia la Camera Deputaţilor, afirmând că sunt mai mulţi români care s-ar încadra în categoria consumatorilor vulnerabili