Încă o problemă extrem de gravă iese la iveală după plecarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. Zeci de bolnavi de cancer au fost lăsați fără citostaticele vitale de 10 zile. Totul a ieșit la iveală după ce medicii de la Institutul Oncologic din București au avertizat că nu își pot face meseria.
În acest moment, la Institutul Oncologic “nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic)”, atrag atenția medicii din spital, într-o notă internă obținută de HotNews.ro. Ei cer “urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri”.
Problemele au început acum 10 zile, potrivit notei interne semnate de o parte dintre medicii din spital. Aceștia au scris conducerii institutului că “Vă aducem la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB de aproximativ 10 zile și imposibilitatea actului medical corect în consecință.”
Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, numit de Vlad Voiculescu în martie, spune că din cauza lipsei de citostatice nu au murit pacienţii în cele 10 zile, iar lipsa acestui tratament nu ar trebui să schimbe pronosticul pacienţilor.
“Dacă mă întrebaţi dacă au murit pacienţi din cauza acestei lipse de medicamente, răspunsul este “nu”. O întârziere de 7 zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de ţară, cum este cazul în alte tratamente. De exemplu, în cazul unui stent. Cancerul nu este o urgență aşa cum sunt alte urgențe medico-chirurgicale”, a spus Bogdan Tănase pentru Antena 3.
Medicii spun că tocmai întreruperea tratamentului favorizează înmulțirea celulelor maligne iar tratamentul trebuie, practic, reluat. 16 tipuri de citostatice lipsesc de la institut. O parte dintre ele sunt folosite pentru tratarea copiilor care au probleme oncologice.
Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti spune:
În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Cauzele sunt multiple. În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați. (n.r. Ministerul a negat permanent că bolnavii ne-COVID nu au mai primit servicii medicale)
Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale.
Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea de urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) Cezar Irimia a declarat:
”Este pur și simplu periclitarea vieții acestor pacienți. Boala avansează fără tratament! Dar mai sunt și alte aspecte financiare și medicale. Tot tratamentul efectuat până la întreruperea lui este aruncat pe fereastră cu bani cu tot. Tratamentele trebuie reluate de la zero, iar pacientul nu va mai răspunde la fel acestor tratamente întrerupte și reluate, deoarece boala lui în acest timp a evoluat. Știm bine că această boală are o evoluție fulminantă în unele cancere și pentru un pacient este mult să aștepte și o zi, d-apăi săptămâni de zile. Este periculos pentru el, pentru viața lui. Așa că un chirurg (nr. Managerul spitalului) nu poate să dea decât un verdict chirurgical, iar medical ar trebui întrebat un oncolog medical ce înseamnă întreruperea tratamentului la pacienții cu cancer. De fapt, oncologii medicali din IOB au făcut o scrisoare către domnul manager, avertizându-l că aceste lipsuri din farmacia spitalului nu fac decât să pună în pericol viețile pacienților, iar ei nu pot face scheme de tratament incomplete pentru că vor fi acuzați de malpraxis.
E o situație strigătoare la cer! Domnul manager trebuia să facă aprovizionarea așa cum a promis acum o lună domnului fost ministru Vlad Voiculescu. Voiculescu a recunoscut aseară că managerul i-a promis că o să aibă situația sub control și o să reglementeze rapid toată lipsa de medicamente. Uitați că a trecut peste o lună de când l-a înscăunat manager la Institutul Oncologic și domnul manager nu a reușit să facă ordine în aprovizionarea cu citostatice. Și vorbim de medicație ieftină, basic, care este indispensabilă schemei de tratament oncologice. Reacția medicilor este uluitoare. Este pentru prima oară când medicii din Institutul Oncologic – și eu sunt de 20 de ani pe această stradă a oncologiei – dar n-am mai întâlnit o așa reacție a medicilor, care au solidarizat cu nevoile pacienților și au răbufnit.
Deci, nu pot decât să mă bucur că doctorii iau atitudine, iar rolul unui chirurg – și nu-i contest meritele domnului doctor Bogdan Tănase – dar rolul unui chirurg este episodic în viața unui pacient cu cancer, chiar dacă este foarte important. În schimb, oncologul medical îl preia de la diagnosticare și-l duce până vrea Dumnezeu să-l mai țină. Îl admir pe domnul Bogdan Tănase ca și doctor, ca profesionist, ca chirurg, dar acolo unde putem spune că e un bisturiu de aur în chirurgia toracică, nu putem spune același lucru în managementul Spitalului Oncologic București”.
Spre amintire, iată îngrijirea de care s-au bucurat bolnavii românii de cancer de anul trecut, subconducerea PNL și USR+, când aparent, am avut doar o boală de tratat în România – COVID:
Pacienți cu cancer nu pot fi operați, spitalele fiind blocate pentru Covid-19
Bolnavii de cancer stau la cozi de zeci de metri, afară în frig,, înghesuiți, pentru tratament