Ministrul Sănătății, Vlad Vociulescu, a afirmat astăzi, în mod insistent, că nu există nicio prevedere în Ordinul de ministru, care să fi interzis îmbrăcarea persoanelor decedate din cauza COVID. Ministru a subliniat că responsabilitatea pentru această situație o poartă cei de la pompe funebre, care ar fi decis, de la ei putere, să refuze ca morții de COVID să fie îmbrăcați înainte de înhumare.
„Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut acest lucru de capul lor și nu are nimeni din acest minister de ce să își ceară scuze pentru lucrul acesta”, a declarat ministrul Voiculescu, repetând în mod insistent că ordinul cu pricina nu conține nimic care să interzică îmbrăcarea celor decedați.
Cu toate acestea, Ordinul Ministrului Sănătății nr. 436/2020, modificat tot printr-un ordin de ministru, nr. 570/2020, prevede în Anexa 1, la punctul 7 următoarele:
„Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.”
Textul de mai sus i-a fost citit chiar de jurnaliștii cărora ministrul le dădea asigurări că nu există o astfel de interdicție. În fața evidenței, ministrul a replicat sec „Voi verifica. Altă întrebare…”
Realizând situația jenantă pe care a creat-o, la doar 15 minute după incident, Vlad Voiculescu a postat un text pe pagina sa de Facebook, în care a prezentat întâlnirea avută cu înalții prelați ale cultelor din România cu privire la restricțiile anti-COVID, care au implicații în desfășurarea serviciilor religioase. Abia în post scriptum-ul postării, ministrul și-a cerut scuze pentru declarațiile mincinoase prin care încerca să transfere răspunderea Ministerului Sănătății la firmele de pompe funebre:
„PS Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 „se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”.
E de a apreciat că, în al 12-lea ceas, ministrul și-a cerut totuși scuze. Dar nici măcar acest gest nu a fost exprimat cu verticalitate, fiind strecurat, parcă pe furiș, la final într-un post scriptum! Și apare întrebarea: de unde “a preluat o informație greșită” ministrul? De la cei 22 de consilieri ai săi, sau din presă? Cum a discutat ministrul cu reprezentanții cultelor despre ceremoniile de înmormântare, dacă el nu știa ce reguli erau în vigoare? E inadmisibil că ministrul habar n-a avut că toată dezbaterea publică care ține de mai multe săptămâni cu privire la înmormântarea persoanelor decedate de COVID își avea rezolvarea în curtea instituției pe care o conduce!
În plus, afirmația că e vorba de un „vechi” ordin de ministru, este din nou o încercare jenantă de a fugi de răspundere. Că vezi Doamne, nu ar fi semnat el personal ordinul cu pricina. Da, nu l-a semnat el, însă doar el ar fi putut să-l modifice!
E semnificativ că toate aceste lucruri au loc la doar câteva zile după ce ministrul Voiculescu a fost surprins în clădirea Parlamentului fără masca de protecție. Cum poate avea lumea încredere în restricțiile impuse în pandemie când însăși autoritatea care le impune arată că nu le cunoaște și nu le respectă! În cazul ministrului Voiculescu, amenda contravențională aplicată târziu de Poliție, pentru lipsa măștii, este total insuficientă. Ministrul Sănătății este principala autoritate în gestionarea problemelor din pandemie. E necesară și o răspundere politică, nu doar o amendă cum iau cetățenii obișnuiți care nu impun restricții populației. Singura sancțiune sau amendă politică în acest moment, în afară de votul de peste 4 ani, nu poate fi decât demisia sau demiterea ministrului! Este singura cale prin care Ministerul Sănătății își poate recâștiga încrederea din partea cetățenilor.