Gafa uriașă din spatele scandalului dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației privind testele non-invazive pentru elevi

by | 6 Apr 2021 | Sănătate

Zilele trecute am asistat cu toții la un scandal absolut jenant între doi miniștri ai Guvernului Cîțu care își pasau de la unul la altul responsabilitatea privind organizarea testării în școli pe baza unor teste non-invazive, respectiv pe baza probelor recoltate din salivă (spută). Dincolo spectacolul absolut penibil la care asistă neputincioși milioane de părinți, elevi și profesori, în spatele conflictului se află o gafă imensă care implică o culpă deosebit de gravă pentru cei responsabili cu gestionare pandemiei care, cu bună știință, au lăsat nesupravegheate mii de persoane testate pozitiv.

Problema a apărut în spațiul public după ce ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a arătat că doar 19.000 de teste au fost efectuate din totalul de 1,38 milioane puse la dispoziția elevilor. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a corectat cifrele date de Câmpeanu arătând că ar fi vorba în realitate de 26.000 – 27.000 de teste, iar într-o declarație ulterioară s-a corectat chiar pe sine vorbind de 29.000 de teste. Oricum este puțin, mult prea puțin! Unul dintre motivele indicate de ministrul Câmpeanu ar fi că părinții nu sunt de acord cu teste antigen care presupun colectarea probelor din nas și din gât, mai ales în cazurile în care școala nu dispune de personal medical specializat. Așa a apărut propunerea ca elevilor să li se ofere teste antigen cu recoltare din spută, adică direct din salivă.

După o săptămână în care nimeni nu mai știa cine trebuie să cumpere noile teste non-invazive, ministrul Sănătății și secretarul de stat Andreea Moldovan au susținut duminica trecută o conferință de presă în care au explicat că Ministerul Sănătății nu poate achiziționa teste non-invazive, întrucât acestea nu ar fi fost prevăzute în protocolul de testare aprobat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), respectiv în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată ultima oară pe 24 februarie 2021. Și oricum, spun cei doi oficiali ai Ministerului Sănătății, testele non-invazive nu ar fi bune, pentru că au rată mare de rezultate fals negative, ceea ce ar induce un sentiment de falsă siguranță pentru cei testați negativ care de fapt sunt purtători de virus.

Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a declarat Andreea Moldovan.

Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

“Această testare cu teste antigen din salivă implică un risc pentru cei care apelează la ea pentru că rata de pozitivitate nu este atât de înaltă sau corespunzătoare cum ne-am dori-o, conferă un fals sentiment de siguranță printr-un test negativ care nu este întotdeauna rezultatul real”, a mai spus Andreea Moldovan

Invocarea „falsului sentiment de siguranță” este cel puțin riscantă pentru Ministerul Sănătății, având în vedere obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile publice, deși mult timp Organizația Mondială a Sănătății spunea că o astfel de măsură nu este recomandată întrucât nu ar avea o eficiență dovedită împotriva virusului, ceea ce ar crea “un sentiment de falsă siguranță” din cauza căruia s-ar neglija alte metode mai eficiente, cum e distanțarea fizică și spălatul des pe mâini.

Totuși, testele non-invazive de salivă SUNT prevăzute în metodologia INSP

Dacă citim metodologia INSP la care făceau trimitere ministru Sănătății și secretarul său de stat, vom constata că în realitate, aceste teste pe baza probelor din salivă sunt prevăzute și chiar recomandate de INSP.

În Anexa 1 a metodologiei în cauză, în tabelul „Recomandări privind prelevarea probelor la pacienții simptomatici, precum și la contacții asimptomatici” regăsim la poziția a patra, teste pe baza probelor recoltate din „spută”, adică din salivă. Sunt chiar indicate metodele de prelevare, transport și conservare a probelor din salivă în vederea aplicării testului.

Este adevărat că în metodologie se face referire la rata ridicată a testelor fals negative, însă, ATENȚIE!, acest aspect e valabil pentru TOATE teste antigent rapide, nicidecum doar pentru cele din salivă, cum sugerau cei doi oficiali ai Ministerului Sănătății.

În secțiunea „Utilizarea testelor rapide pentru detecția antigenului SARS-CoV-2 la persoanele asimptomatice”, INSP precizează:

Pentru a controla transmiterea, testele rapide pot fi utilizate pentru testarea contacților asimptomatici cu expunere cu risc ridicat, ca parte a supravegherii epidemiologice a acestora. Rezultatele negative trebuie urmate de testare prin RT-PCR.

Deci, „falsul sentiment de siguranță” în cazul testului negativ la care făcea trimitere Andreea Moldovan poate apărea în cazul TUTUROR testelor rapide, inclusiv pentru cele 1,38 milioane din extrudat nazal și faringian DEJA ACHIZIȚIONATE de Ministerul Sănătății pentru unitățile de învățământ.

Așadar Ministerul Sănătății a mințit de două ori. O dată când a spus că nu are cadru legal pentru achiziția de teste rapide din salivă pentru că acestea nu ar fi fost prevăzute în metodologia INSP – ceea ce am văzut că este fals. A doua oară când au încercat să sugereze că, SPRE DEOSEBIRE DE ALTE TESTE RAPIDE, cele din salivă ar avea multe rezultate fals negative, ceea ce este iarăși fals întrucât TOATE testele rapid prezintă această problemă, ele având însă avantajul că pot fi aplicate rapid și pot detecta virusul în primele zile de la infectare, ceea ce testele PCR nu pot face, chiar dacă sunt mai precise.

INSP nu doar că nu respinge utilizarea testelor rapide (inclusiv cele din salivă), ci chiar recomandă folosirea lor pentru testarea în masă:

„Utilizarea testelor rapide pentru detecția antigenului SARS-CoV-2 este adecvată în condiții de prevalență ridicată, atunci când un rezultat pozitiv este probabil să indice o infecție reală, precum și în condiții de prevalență scăzută, pentru identificarea rapidă a cazurilor cu contagiozitate ridicată.”

„Testele rapide pentru detecția antigenului SARS-CoV-2 pot ajuta la reducerea transmiterii ulterioare, prin detectarea timpurie a cazurilor cu contagiozitate ridicată, permițând începerea rapidă a detectării și supravegherii epidemiologice a contacților.”

Utilizarea testelor rapide poate fi luată în considerare pentru o testare în masă a unei populații țintă, de exemplu într-o comunitate locală. Într-o astfel de situație, riscul de a nu detecta toate cazurile sau riscul de rezultate fals negative este echilibrat de obținerea rapidă a rezultatelor și de posibilitatea testării seriate a indivizilor”.

Mai mult, tot din metodologia INSP aflăm că validarea utilizării testelor non-invazive din salivă este o chestiune care ține strict de decizia Ministerului Sănătății, neexistând o restricție europeană în acest sens.

ECDC recomandă statelor membre EU să efectueze validări independente a testelor rapide pentru detecția antigenului SARS-CoV-2 înainte de implementarea utilizării lor.

De se opune Ministerul Sănătății utilizării testelor non-invazive?

Având în vedere cele de mai sus, prima întrebare care se ridică e de ce se opune Ministerul Sănătății cu atâta înverșunare achiziției de teste non-invazive pentru școli? O parte a răspunsului ar putea fi chiar scandalul deschis cu Ministerul Educației. Admiterea utilizării acestor teste în școli ar arăta că până acum Ministerul Sănătății a irosit mult timp prețios, refuzând să achiziționeze aceste teste, deci ar prelua întreaga responsabilitate pentru reînchiderea școlilor sub forma unei „vacanțe prelungite”. Altfel spus, o întreagă generație de elevi a avut de suferit pentru că ministrul Vlad Voiculescu s-a certat inutil cu ministrul Educației, care provine din alt partid al coaliției de guvernare.

Însă în spatele acestui scandal se mai află ceva, cu mult mai grav: o gafă enormă, pe care ministrul Sănătății chiar nu are cum să o mai justifice. Adevărul din spatele poveștii îl alfăm dintr-un alt conflict, purtat de această dată între o firmă privată de testare anti-covid, OK Medical și Direcția de Sănătate Publică.

Tot săpătmâna trecută în spațiul public s-a consumat o dispută mai puțin sesizată de opinia publică. Firma OK Medical a acuzat DSP că nu ia în considerare rezultatele obținute din testele antigen recoltate din salivă! Adică exact testele care reprezintă mărul discordiei între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății! În replică la acuzația OK Medical, DSP București a argumentat că aceste teste nu pot fi raportate în aplicația Corona Forms (cea în care se raportează toate rezultatele obținute în testarea anti-covid, pentru ca persoanele infectate să fie luate în evidența autorităților) din același motiv invocat și de ministrul Sănătății, că aceste teste nu ar fi fost aprobate în metodologia INSP:

Testele de salivă pentru Covid-19 nu pot fi raportate oficial, deoarece astfel de teste, a căror determinare presupune prelevarea probei din salivă, nu sunt incluse în Metodologia de supraveghere a Covid-19 și prin urmare, nici în aplicația Corona Forms”, se arată în comunicatul DSP București, care continuă cu precizarea că aceste teste „furnizează doar un rezultat de test de screening inițial și trebuie executate metode amănunțite pentru a confirma infecția Covid-19”

Aceleași argumente, aceleași minciuni. Așa cum am arătat mai sus, testele pentru salivă sunt menționate la „recomandările INSP privind prelevarea probelor la pacienții simptomatici, precum și la contacții asimptomatici”. Iar chestiunea că astfel de teste reprezintă doar un „screening inițial” și că e nevoie de alte „metode amănunțite pentru a confirma infecția COVID-19” este valabilă pentru TOATE teste antigen, nu doar pentru cele recoltate din salivă, ci și pentru cele din extrudatul faringian și nazal.

Problema uriașă pe care încearcă să o ascundă DSP București și ministrul Sănătății este că dacă testele din salivă ar fi achiziționate pentru școli, atunci cele două instituții s-ar face vinovate că nu au luat în considerare câteva mii de cetățeni care au obținut rezultat POZITIV la testele din salivă efectuate, pe cheltuiala proprie, la firma OK Medical. Aceste persoane nu au putut fi raportate în sistemul DSP, deci nu au intrat în evidenția autorităților, ceea ce reprezintă un risc uriaș de răspândire a virusului rezultat dintr-o neglijență  absolut jenantă imputabilă DSP și Ministerului Sănătății.

Argumentele invocate de cele două instituții responsabile cu gestionarea pandemiei sunt cel puțin penibile, dacă nu chiar iresponsabile. Testele din salivă, ca toate testele antigen, sunt nesigure atunci când dau rezultat negativ. Însă ele indică într-un grad ridicat de certitudine prezența virusului, atunci când rezultatul este pozitiv. Așa cum am văzut în metodologia INSP invocată de DSP și Ministerul Sănătății, confirmarea prin teste RT-PCR e necesară doar în cazul rezultatelor negative obținute la testele antigen (inclusiv la cele din salivă).

În comunicatul OK Medical se menționează că toate testele antigen din salivă au declarații de conformitate și sunt avizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)

Toate testele antigen din spută folosite de Companie au fost introduse pe piața românească în mod legal existând Declarații de Conformitate emise de Producător, pentru toate tipurile de teste folosite, existând mențiunea că toate testele poartă marca CE și au avize ANMDMR”, se arată în comunicatul OK Medical, care mai subliniază că „din interpretarea metodologiei INSP, NU rezultatul pozitiv al testului antigen trebuie confirmat de test RT-PCR, ci doar rezultatul negativ”.

Deci cele câteva mii de persoane testate pozitiv la OK Medical chiar au fost purtători de virus, însă ele nu au putut fi luate în evidență, deci au putut răspândi virusul nestingheriți, deși DSP știa că acei cetățeni sunt infectați, după cum reiese chiar din comunicatul DSP București:

„Începând cu finalul lunii februarie, mai multe persoane s-au adresat Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și au informat instituția că au făcut teste pentru Covid-19 la clinica OK MEDICAL, cu prelevarea probei din salivă”.

Este deci evident că în momentul în care Ministerul Sănătății ar accepta achiziția de teste antigen din salivă pentru școli, atunci nici ministrul Voiculescu, nici DSP București nu ar mai putea justifica în niciun fel miile de cetățeni testați pozitiv care s-au putut mișca fără niciun fel de restricții! Așadar, cele două probleme – scandalul cu OK Medical și achiziția de teste non-invazive în scoli – sunt intrinsec legate una de alta.

Mai grav e că, pentru a acoperi o neglijență uriașă, Ministerul Sănătății compromite toată campania de testare în școli, iar prin asta sunt afectate grave șansele la educație a milioane de elevi și studenți!

 

 

 

 

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading