Șeful echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile noului coronavirus spune că echipa nu a primit „dovezi sau date detaliate” despre munca depusă la Institutul de virologie Wuhan.
Peter Ben Embarek, expert în boli ale animalelor și siguranța alimentelor, a subliniat, de asemenea, că rămâne sceptic față de ipoteza scurgerilor de laborator, dar că cu siguranță nu este exclusă aceasta posibilitate.
China a lucrat intens pentru a contracara investigațiile privind originile virusului, care s-a transformat într-o pandemie care a ucis 2,55 milioane de oameni în întreaga lume. O anchetă comună a OMS cu China a fost efectuată în ianuarie și începutul lunii februarie.
Embarek, care a condus această misiune, a spus într-o discuție online săptămâna trecută că OMS nu a obținut informații cheie despre cercetarea de la laboratorul din Wuhan, deși a minimizat probabilitatea că COVID-19 își are originea acolo. El vorbea cu Dale Fisher, care făcea parte din echipa OMS care a vizitat Wuhan în februarie 2020.
„Presupun că nu ați găsit nicio cercetare în SRAS-CoV-2 în niciunul dintre laboratoare. Este greu de imaginat cum s-ar putea scurge dacă nici măcar nu au “, a spus Fisher.
„Exact, dar bineînțeles, așa cum am spus, nu am făcut un audit al niciunui dintre aceste laboratoare, deci nu avem cu adevărat dovezi sau date detaliate despre munca depusă”, a spus Embarek.
Guvernul chinez neagă că coronavirusul provine din laboratorul din Wuhan și a pus la îndoială ideea că acesta provine din China, solicitând anchete și în alte țări. China a susținut ipoteza că coronavirusul ar fi putut fi introdus inițial în țară cu alimente congelate, o afirmație pe care Embarek o tratează cu scepticism, iar diplomații chinezi au susținut, de asemenea, afirmații nefondate că a început de la armata SUA.
La începutul lunii februarie, Embarek a declarat că posibilitatea ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul de la Wuhan nu merită anchete suplimentare.
În timp ce se afla la Wuhan, Embarek a anunțat că OMS a analizat patru ipoteze principale: transmiterea directă de la animal la om, transmiterea printr-o specie intermediară, transmiterea prin alimente congelate și un „incident legat de laborator”. El a spus că un salt de la animal la alt animal la om este cel mai probabil și o eliberare accidentală este „extrem de puțin probabilă”.
Câteva zile mai târziu, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a inversat acest lucru spunând că este nevoie de mai multe studii.
„Am avut discuții și am avut vizite la toate laboratoarele relevante din Wuhan, așa că am văzut câteva dintre ele, inclusiv Institutul de Virologie Wuhan”, a spus Embarek, adăugând că „accidentul de laborator face parte din ipoteza noastră, noi am discutat în mod deschis cu omologii noștri, ceea ce cred că este prima dată când acest lucru este posibil. Deci, în sine este un progres bun. ”
Embarek a spus că este încă una dintre cele patru ipoteze explorate, deși nu ca o prioritate ridicată, și a repetat de două ori că nicio ipoteza nu este de pe exclusă.