Imunizarea prin vaccinare sau în urma unei infecții anterioare previne formele agresive ale noilor tulpini de COVID

by | 7 Mar 2021 | Sănătate

Chiar dacă mutațiile pe care le-a suferit virusul SARS-CoV-s în noile sale tulpini, precum cea britanică,  braziliană sau sud-africană, pot evita anticorpii produși în urma vaccinării sau a unei infecții anterioare, ele nu pot scăpa de acțiunea celulelor T care au rolul de a reduce severitatea bolilor infecțioase.

Altfel spus, cine a avut deja COVID sau s-a vaccinat recent s-ar putea infecta cu noile tulpini, dar nu va ajunge cu forme severe în secțiile spitalicești de terapie intensivă. Prin urmare, vaccinarea, chiar dacă nu are o eficacitate la fel de mare asupra noilor tulpini, reduce presiunea asupra secțiilor ATI din spitale, iar persoana infectată și-ar putea relua activitatea după cele două săptămâni de boală.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Institutul de Imunologie din California, care a colectat celule T de la mai mulți pacienți care au avut infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau au fost vaccinați cu vaccinurile Pfizer sau Moderna. Concluzia lor a fost că celulele T nu au fost afectate de mutațiile recente ale virusului și pot da răspunsul imunitar corespunzător pentru prevenirea formelor grave de Covid.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading