Raportul a fost întocmit de Administrația Națională a Telecomunicațiilor și a Informației (NTIA) a Departamentului Comerțului, care este responsabil de consilierea președintelui cu privire la toate aspectele legate de telecomunicații și internet.
A fost elaborat pentru a revizui concluziile unui raport anterior al NTIA din 1993 intitulat Rolul Telecomunicațiilor în crime motivate de ură. Cererea de revizuire a raportului a venit de la cel de-al 116-lea Congres, care a fost controlat de o majoritate democratică de 35 de locuri în Cameră și doar de o slabă majoritate republicană în Senat.
Raportul din 1993 este încă disponibil public pe web. Dar cea mai recentă revizuire a sa nu este.
Surse care sunt apropiate de procesul de elaborare și aprobare suspectează că birocrații și politicienii din instituție cu un interes în panica „infracțiunilor motivate de ură” încearcă să o suprime, deoarece concluziile sale contestă narațiunile mass-media care susțin o creștere a infracțiunilor motivate de ură pe internet.
“Rapoarte de acest gen sunt de obicei făcute publice”, a spus o sursă care a lucrat îndeaproape cu NTIA la raport. “Nu știu de ce acest raport nu este încă pe un site web guvernamental. A fost deja depus la Congres, nu mai este un lucru privat. Bănuiesc că Divizia Drepturilor Civile ar putea avea ceva de-a face cu asta.”
Potrivit sursei, raportul actualizat a fost primit cu destula opozitie de către Divizia Drepturilor Civile, care este partea Departamentului de Justiție responsabilă cu urmărirea penală a infracțiunilor motivate de ură.
Divizia pentru Drepturile Civile, a declarat sursa, este, de asemenea, în fruntea „eforturilor de a susține isteria” asupra extremismului naționalist alb din SUA. În ciuda opoziției raportul a fost aprobat de Biroul de Management și Buget (OMB) și trimis la Congres.
Dar raportul nu apare public pe niciun site web. Nimeni din Congres nu a menționat acest lucru. Iar presa nu a raportat concluziile sale – până acum.
Raportul afirmă fără îndoială că nu există dovezi ale unei relații cauzale între creșterea utilizării internetului și infracțiunile motivate de ură, subliniind că nu există nici măcar o corelație, iar acuzațiile mass-media cu privire la o creștere a infracțiunilor motivate de ură în ultimii cinci ani nu sunt susținute de statisticile criminalității Departamentului de Justiție.
Din raport:
Dovezile nu arată că în ultimul deceniu, o perioadă de creștere expansivă a comunicațiilor electronice, în special pe internet și dispozitive mobile, precum și a rețelelelor sociale, a existat o creștere a incidentelor de crimă motivată pe ură.
Raportul avertizează, de asemenea, că eforturile de a contracara comunicările online cu privire la „infracțiunile motivate de ură” vor submina valorile Primului Amendament.
Din raport:
Avertizăm că eforturile de a controla sau monitoriza comunicarile online, chiar și în scopul de reducere a criminalității, prezintă atac la primul amendament și contravin dedicării națiunii noastre pentru libera exprimare. Pentru a-l cita pe președintele Barack Obama “Cea mai puternică armă împotriva discursurilor motivate de ură nu este represiunea, ci de mai mult discurs.”
În cele din urmă, noul raport emite o condamnare totală a companiilor din Silicon Valley pentru că au folosit panica „discursului motivat de ură” pentru a submina libertatea de exprimare pe platformele lor.