Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii trebuie să poarte masca de protecție sanitară inclusiv la orele de educație fizică. Cu toate că recomandările venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează clar că în timpul exerciţiilor fizice masca nu ar trebui purtată.
Cîmpeanu spune că între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au existat mai multe runde de discuţii referitor la începerea şcolilor în format fizic.
Cum este în alte state europene?
Austria – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, dar poate fi recomandată în cazurile în care este necesar.
Belgia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Bulgaria – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.
Cehia – nu se organizează ore de educație fizică.
Estonia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Finlanda – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.
Franța – organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.
Italia – regiunea Veneto: purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică este obligatorie pentru activitățile desfășurate în interior. Elevii pot renunța la mască numai dacă este menținută constant o distanță fizică de cel puțin 2 metri. Este așteptată o recomandare în acest sens din partea Ministerului Educației, iar regiunile vor decide asupra modalităților concrete în care aceasta va fi aplicată.
Luxemburg – purtarea măștii este obligatorie pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică.
Slovenia – purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. Sunt deschise doar școlile din învățământul primar.
Spania – legea stabilește excepția de a nu purta o mască atunci când se orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, ca urmare a naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive și stabilit propriile reglementări în acest sens.
Suedia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie. (Notă: Datele au fost centralizate de către Ministerul Educației).
Mai multe asociatii de parinti si sindicate din Educatie le cer autoritatilor sa se renunte la portul mastii in timpul orelor de sport practicate de copii. Acestia spun ca masura impusa de autoritati este una excesiva.
“Este inexplicabil faptul ca, atunci cand s-au stabilit masurile prin ordinul comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii, reprezentantii Ministerului Sanatatii au afirmat ca s-au inspirat din deciziile luate de alte tari, nu insa si in ceea ce priveste purtarea mastilor de catre elevi la orele de educatie fizica. Si atunci, si in prezent, elevii din majoritatea tarilor membre UE nu sunt obligati sa poarte masca la orele de educatie fizica. Gresesc specialistii din aceste tari sau noi avem o problema?! Se pune intrebarea: cand este mai mare riscul transmiterii coronavirusului, atunci cand elevii isi petrec timpul liber in mall-uri, in statiuni, in mijloacele de transport in comun sau la orele de educatie fizica, pastrand distanta corespunzatoare?”, se intreaba asociatiile de parinti si sindicatele in comunicatul de presa transmis luni, 1 martie.